Detonators bij Irakezen bezorgd

LONDEN, 22 mei - Vorige week is bij de Iraakse ambassade in Londen per post een zending nucleaire ontstekingsmechanismen aangekomen. Er was geen afzender, en volgens een verklaring van de ambassade gaat het om een nieuwe poging Iraks reputatie te bekladden en de Brits-Iraakse relaties te schaden. De 28 apparaatjes zijn door de ambassade - zonder envelop - overhandigd aan het Britse ministerie van buitenlandse zaken. Daar moeten deskundigen onderzoeken of het echt om nucleaire ontstekingsmechanismen gaat, zoals de Irakezen stellen.

De relaties tussen Irak en Groot-Brittannie kregen in maart een eerste klap door de executie in Bagdad van de Observer-journalist Farzad Bazoft op beschuldiging van spionage. Vervolgens namen de Britse autoriteiten een vracht nucleaire ontstekingsmechanismen met bestemming Irak in beslag, wat de internationale vermoedens bevestigde van Iraakse inspanningen een kernbom te produceren.