DDR houdt uitverkoop goederen

OOST-BERLIJN, 22 mei - Voor de winkels in de DDR stonden gisteren lange rijen klanten die wilden profiteren van de lage prijzen. Handelaren gaven kortingen tot zestig procent. Zij willen de voorraadplanken snel leeg hebben om plaats te maken voor de Westerse goederen, die nu al het land binnenkomen.

Voedsel, kleding, huishoudelijke apparaten, sportartikelen en andere consumentenprodukten zijn gisteren in prijs verlaagd. 'Ook hier kunt u nu bodemprijzen vinden', was in sommige etalages te lezen. Ongeveer 40.000 Oostduitse boeren gingen de straat op om te protesteren tegen de invoer van Westerse landbouwprodukten. Met de verwachte invoering van de Duitse monetaire unie op 2 juli valt de Oostduitse landbouw onder het regime van de Europese Gemeenschap.

De boeren in de DDR, die minder efficient werken dan hun Westeuropese collega's, vrezen voor de toekomst van hun bedrijven. Staatssecretaris Gunther Krause verklaarde in het parlement dat er een fonds komt van 6,2 miljard mark om de boeren te steunen bij de overgang naar de produktie voor een vrije markt.