Bondsarts Kessel weet dat spelers in deze fase 'slecht ophun lijf passen' ; Oranje-kandidaten verzwijgen blessures

ALPHEN, 22 mei - Nog beter dan de door Gullit en Van Basten warm aanbevolen haptonoom Ted Troost of KNVB-arts Frits Kessel kan Leo Beenhakker momenteel blessures van de spelers van het Nederlands elftal genezen. Alleen de aanwezigheid van de bondscoach is vaak genoeg om de internationals als kieviten te laten lopen. Beenhakker beslist deze week namelijk wie er aan zijn zijde mee naar het wereldkampioenschap reizen. En aan die man laat een speler niet zien dat hij ergens pijn heeft of eigenlijk niet fit is.

Profvoetballers staan doorgaans als een beetje kleinzerig te boek. Maar in deze periode is het opmerkelijk hoe snel verscheidene internationals herstellen of de schijn ophouden dat ze klachtenvrij zijn. Adri van Tiggelen miste woensdag 9 mei wegens een spierblessure in zijn linkerdijbeen de Europa-Cupfinale met zijn club Anderlecht. Acht dagen later tegen IJsselmeervogels maakte de verdediger in dienst van Oranje weer naar hartelust slidings en ging als vanouds de duels aan. Gisteravond bij de door Nederland met 3-0 gewonnen oefenwedstrijd tegen zaterdag-eersteklasser ARC uit Alphen moest hij echter wel drie minuten voor rust naar de kant. Van Tiggelen had weer last van dezelfde blessure.

Bij de training in de ochtenduren had Van Tiggelen al een lichte pijn gevoeld in zijn bovenbeen. Toch was dat voor hem geen aanleiding rust te vragen voor het oefenduel. 'Dat was nergens voor nodig.'

Van Tiggelen, die bekend staat als een doorzetter, heeft steeds geweten dat hij het risico loopt weer voor een lange tijd uitgeschakeld te worden. Hij schopte vier weken lang niet tegen een bal en liep geen meter hard, maar de afgelopen acht dagen onderwierp de verdediger zich wel aan het pittige programma van Beenhakker. 'Maar', aldus Van Tiggelen, 'ik kon het me niet permitteren om het nu nog eens een paar weken rustig aan te doen. Dan zou ik een te grote conditionele achterstand oplopen.

'

In dat geval zou hij zeker uit de selectie worden gezet. Frits Kessel, arts van het Nederlands elftal, zegt uit ervaring te weten dat verscheidene voetballers in een fase als deze 'slecht op hun lijf passen'. Hij kan dat best begrijpen. 'Ze beseffen dat de trainers willen zien wat ze kunnen. Veel tijd is er niet.'

Kessel kan niets meer doen dan de spelers nauwlettend in de gaten houden en in te grijpen als hij onverantwoorde acties van niet geheel fitte spelers op het veld ziet. De dokter voert dagelijks een gesprek met de trainersstaf over de lichamelijke toestand van de spelers. Kessel noemt de instelling van Beenhakker met betrekking tot spelers die niet helemaal fit zijn 'voorzichtig'.

De coach staat tijdens de oefenwedstrijden ook meteen aan de zijlijn als hij in het veld een strompelende international ziet. Aan de andere kant roept Beenhakker ook voortdurend dat er zo vlak voor het WK geen tijd meer is om spelers rustig te laten herstellen van een blessure. 'Ik moet in zo'n geval steeds duidelijk progressie zien. Anders heeft het geen zin.' Het komt voor dat spelers zich met medeweten van Beenhakker en Kessel in de 'gevaarlijke zone' bewegen. Dat is het geval met Erwin Koeman. De nieuwe aanwinst van PSV raakte op 5 april in de Europa-Cupwedstrijd met KV Mechelen tegen AC Milan geblesseerd aan zijn knie. Voordat hij zich verleden week maandag bij het Nederlands elftal in Zeist meldde had de middenvelder pas een half uur speeltijd achter de rug in het tweede elftal van de Belgische club. Volgens dokter Kessel heeft een speler als Koeman normaal zes weken nodig voordat hij weer fit is. Dat zou in deze situatie betekenen dat hij pas rondom de eerste wedstrijd van het WK in optimale conditie verkeert. En dat is te laat. Daarom moet het herstel van de oudste Koeman versneld worden. Kessel: 'Hij moet dus keihard meetrainen en spelen, hoewel hij af en toe een flinke pijnprikkel heeft en best de nodige risico's neemt.'

Evenals Van Tiggelen moest ook Erwin Koeman gisteravond in Alphen voortijdig en hinkend naar de kleedkamer. Toch is er volgens Kessel en de betrokken spelers geen reden tot paniek. Hun droom om een wereldkampioenschap mee te maken is nog niet voorbij.

Van de WK-koorts die bij de spelers heerst is ook buiten de lijnen in hoge mate sprake. In deze periode worden zelfs de trainingen van het Nederlands elftal door duizenden mensen bezocht. Gisteren bij het oefenpartijtje in Alphen keken bijna 10.000 toeschouwers toe. Dat was eigenlijk een te groot aantal voor het complex van thuisclub ARC. 'Maar we konden moeilijk mensen teleurstellen', aldus de organisatoren. Het was na afloop derhalve een opluchting dat er zich temidden van de uitzinnige massa, voor een groot deel oranje gekleurd, nauwelijks ongelukken hadden voorgedaan.

    • Hans Klippus