Actie op intensive-care toegestaan

AMSTERDAM, 22 mei - Een stiptheidsactie van verpleegkundigen op een intensive care-afdeling is niet per se onrechtmatig. Dit heeft de vice-president van de Amsterdamse rechtbank mr. J. M. Vrakking gisteren in kort geding bepaald.

De raad van bestuur van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam had het kort geding tegen de AbvaKabo aangespannen omdat de bond voor morgen stiptheidsacties had aangekondigd op de intensive care-afdeling voor volwassenen. Deze acties zijn bedoeld om de eis van verpleegkundigen op deze afdeling om hoger te worden ingeschaald kracht bij te zetten. Dit conflict staat los van de acties die al enkele weken aan de gang zijn in de gezondheidszorg. Werknemers van het AMC zijn ambtenaren en vallen daarom niet onder de CAO voor het ziekenhuiswezen.

De stiptheidsactie bestaat uit het 24 uur lang niet uitvoeren van veertien handelingen op de intensive care-afdeling voor volwassenen die in feite door artsen zouden moeten worden uitgevoerd. Hier liggen vooral patienten die herstellen van een hartoperatie. Volgens een woordvoerder van het AMC zou de actie leiden tot het stilleggen van het operatieprogramma. Dit zou patienten ernstige schade berokkenen. De rechter was het hiermee niet eens: het AMC heeft onvoldoende weersproken dat het niet in staat is voldoende personeel, dat wil zeggen extra artsen, in te zetten. Bovendien is er deze week al ruimte in het operatieprogramma om een achterstand in te lopen. Het AMC maakte vanochtend bekend dat morgen extra artsen op de intensive care-afdeling zullen worden ingezet.

De betrokken verpleegkundigen stellen dat ten onrechte niet in hun functiebeschrijving is opgenomen dat zij ook handelingen verrichten die eigenlijk aan artsen zijn voorbehouden. Deze handelingen, zoals het vervangen van een infuus, mogen verpleegkundigen eigenlijk alleen onder toezicht van een arts uitvoeren. In de praktijk vervangt een verpleegkundige doorgaans het infuus en stelt de arts daarvan later op de hoogte. Het opnemen van deze handelingen in de functiebeschrijving zou volgens de AbvaKabo moeten leiden tot inschaling in schaal 8, met een maximum maandloon van ruim 4.100 gulden bruto. Dat is 500 gulden meer dan ze nu kunnen bereiken na tien dienstjaren. Volgens de raad van bestuur van het ziekenhuis zijn deze handelingen wel in de functiebeschrijving opgenomen en is hogere inschaling dus niet nodig.

Regionaal bestuurder M. van der Berg van de AbvaKAbo is zeer gelukkig met de uitspraak. Hij hoopt dat het ziekenhuisbestuur zo spoedig mogelijk met de bond in overleg treedt om te bekijken hoe aan de wensen van de verpleegkundigen tegemoet kan worden gekomen. Als dat niet gebeurt, zal de bond volgende week de stiptheidsactie tweemaal 24 uur herhalen.