'Uit tegen Rijnburgse Boys altijd lastig'

RIJNSBURG, 21 mei - In het derde oefenpartijtje ter voorbereiding van meer serieuze confrontaties met Oostenrijk en Joegoslavie ontsnapte het Nederlands elftal zaterdag aan een blamerende nederlaag tegen Rijnsburgse Boys. Coach Leo Beenhakker kent de rondgang langs de diverse zaterdagamateurs evenwel nog steeds de status van een reguliere training toe waardoor hij met het 1-1 gelijke spel niet alleen kon leven maar er op cynische wijze zelfs zijn voordeel uit trachtte te putten. 'Misschien liggen de Egyptenaren wel wakker van dit resultaat als ik ze wijs kan maken dat uitwedstrijden tegen Rijnsburgse Boys altijd lastig zijn', zette Beenhakker het gelijke spel op geheel eigen wijze in een ander daglicht.

Motivatie

Met nog twee voorstellingen in eigen land te gaan (vanavond bij ARC en woensdag bij Quick '90) is de motivatie van het gros van de spelers, afgaande op de wedstrijd tegen de kampioen in de eerste klasse B van de zaterdagamateurs, om zich in de ogen van de interim-trainer te profileren flink afgenomen. Alleen Wim Kieft slaagde erin een doelpunt te produceren, voor het overige maakte Oranje op plichtmatige wijze 90 minuten vol waarin de materiaalverzorger van de thuisclub moedeloos moet zijn geworden van de vele ballen die buiten de hekken van Sportpark Middelmors belandden.

Zaterdag waren Erwin Koeman en Stanley Menzo de laatste twee spelers uit de groep van 24 die voor het eerst in actie kwamen. Het optreden van Menzo verliep niet geheel vlekkeloos. De doelman van Ajax ging tegen de amateurs van Rijnsburg zo gedreven te werk dat er van hem weinig rust uitstraalde. Nadat hij enkele keren was ontsnapt aan een tegentreffer moest Menzo drie minuten voor tijd capituleren toen invaller Ronald van Delft hem door de benen speelde en daarmee de verdiende gelijkmaker maakte.

Erwin Koeman daarentegen lijkt zich na zijn blessure weer tot een aanvaardbaar niveau op te werken. De oudste van de Groningse broertjes kreeg in de tweede helft van Beenhakker de kans in alle rust aan zijn terugkeer te werken. Koeman nam de libero-positie over van Graeme Rutjes, die op zijn beurt de plaats in de mandekking van Berry van Aerle overnam. In zijn vrije rol in het centrum van de verdediging kreeg Koeman de gelegenheid zijn balgevoel aan te scherpen.

Voor de rest van de selectie heeft Beenakker een accentverschuiving bij de trainingen ('we gaan vanaf vandaag echt aan voetballen denken') in petto aan de hand waarvan hij donderdag tot een definitieve keuze van de 22 WK-gangers komt. Geruchten vanuit de spelersgroep dat de tijdelijke bondscoach zijn voorkeur al lang en breed heeft vastgesteld en de bekendmaking daarvan nog slechts een formaliteit is, laten Beenhakker vooralsnog koud. 'Verwacht van mij geen toespelingen op wie er mogelijk afvalt. Voor 70 procent selecteren de heren zichzelf, wat ze zeggen of denken moeten ze zelf weten. Ik zie hoe iemand zich dag en nacht in de groep opstelt, voor mij is er deze week heel wat duidelijker geworden.'

    • Leon van Eijndhoven