Tsjechoslowakije doet mee aan samenwerking van Donaulanden

WENEN, 21 mei - Tsjechoslowakije heeft zich gisteren formeel gevoegd bij Oostenrijk, Italie, Joegoslavie en Hongarije in een regionaal samenwerkingsverband. Deze groep heeft een opmerkelijke samenstelling. Ze verenigt zowel leden van de NAVO en het Warschaupact als neutrale en niet-gebonden landen.

Ministers van buitenlandse zaken van vier landen en een hoge vertegenwoordiger van het Hongaarse ministerie van buitenlandse zaken bespraken gisteren in Wenen manieren waarop de onderlinge samenwerking kan worden bevorderd. Daarbij ging het vooral om transport, communicatie, het natuurlijke milieu, cultuur en kleine bedrijven.

Daarop gingen ze aan boord van een Donau-boot en voeren naar de Slowaakse hoofdstad Bratislava, waar de gesprekken werden voortgezet.

De organisatie is ontstaan uit samenwerking tussen grensregio's van Italie, Joegoslavie, Oostenrijk en Hongarije, die elf jaar geleden vorm kreeg. Deze vier landen besloten hun samenwerking vorig najaar uit te breiden na de omwentelingen in een aantal Oosteuropese landen maar nog voordat in Praag het communistische regime het veld moest ruimen en vroegere dissidenten als Havel en Dienstbier daar hoge functies kregen.

Het besluit Tsjechoslowakije toe te laten werd in april genomen. Volgens de Italiaanse minister van buitenlandse zaken, Gianni de Michelis, en zijn Joegoslavische collega, Budomar Loncar, hebben Roemenie en Bulgarije ook om toetreding gevraagd. De Oostenrijkse minister van buitenlandse zaken, Alois Mock, zei dat Zwitserland ook welkom is 'als het deel wenst uit te maken' van het samenwerkingsverband.

De Michelis, een actieve voorstander van deze vorm van samenwerking, onderstreepte op een persconferentie dat een doel van de organisatie is te verzekeren dat West-Europa rekening houdt met de regio's tussen de Adriatische zee, de Alpen en de Donau.