Theunisse ontloopt een schorsing door procedurefouten

ROTTERDAM, 21 mei - Gert-jan Theunisse gaat er van uit dat hij over een maand aan de Tour de France kan deelnemen. De wielrenner en zijn ploegleiding zijn er van overtuigd dat de 'positieve' dopingcontrole (een verhoogde Testosteron-spiegel) in de Waalse Pijl op 11 april door de Internationale Wielerunie (UCI) als eerste vergrijp wordt beschouwd. Bij Theunisse werd eerder in de Tour de France van 1988 een abnormaal hoge testosteron-spiegel vastgesteld, op grond waarvan hij werd gestraft. Maar omdat de daarvoor verantwoordelijke Franse bond nooit officieel de UCI en de Nederlandse wielerunie daarvan op de hoogte stelde, meent Theunisse geen recidivist te zijn.

Volgens de nieuwe reglementen van de UCI, die in het najaar van 1988 werden ingevoerd, wordt een wielrenner automatisch voor zes maanden geschorst, wanneer hij binnen twee jaar twee keer op gebruik van verboden stimulerende middelen wordt betrapt. Maar dit wil niet zeggen dat alle overtredingen die voor de reglementswijziging zijn begaan, buiten beschouwing worden gelaten.

Paniek

Na de bekendmaking van de uitslag van de dopingcontrole in de Waalse Pijl brak er paniek uit bij Theunisse en zijn ploegleider Peter Post. Theunisse heeft zijn hele seizoen op de Tour de France afgestemd. Post haalde de renner, met zijn collega-vriend Steven Rooks, voor een kapitaal binnen zijn ploeg om na jaren van tegenslag tijdens het grote wielerspektakel weer een gooi naar de eindoverwinning te doen. Een schorsing van zes maanden zou de plannen doorkruisen.

De ploegleiding informeerde bij de KNWU en bij voorzitter Hein Verbruggen van de profsectie van de UCI naar de afloop van de eerste 'positieve' dopingtest in de Tour de France van 1988. Van bondszijde werd verzekerd, dat de KNWU vanuit Frankrijk nooit een schriftelijke bevestiging van de dopingaffaire is bereikt.

Gisteren verklaarde de Italiaan Mario Prece, ten tijde van de Tour de France in 1988 voorzitter van de jury, tegenover het Franse persbureau AFP: 'Tijdens de Tour de France van dat jaar is een officieel communique uitgebracht betreffende de positieve uitslag van de controle. Theunisse werd volgens de reglementen bestraft: hij kreeg drie maanden voorwaardelijk, een boete en tien minuten tijdaftrek.'

Procedurefouten

Officieel heeft de KNWU ook nog niets vernomen van het positieve resultaat in de Waalse Pijl. 'De contra-expertise is vrijdag in Keulen uitgevoerd. De Belgische wielerbond moet ons nog van het resultaat op de hoogte stellen', verklaarde bondsdirecteur Frank Buddels. Een schorsing van zes maanden is volgens de KNWU niet aan de orde. Ook Theunisse gaat daar niet vanuit. Hij zal daarom de Ronde van Italie uitrijden. 'In het elk geval zijn er bij de Tour in 1988 duidelijk procedurefouten gemaakt.' Aanvankelijk voelde de wielrenner er vorige week weinig voor zijn loopbaan voort te zetten. Gesprekken met Post en Rooks hielpen hem toch weer in het zadel. 'Nadat ik in de Ronde van Romandie op de hoogte was gebracht van de positieve uitslag van de eerste test, ben ik geweldig geschrokken. De moraal om door te gaan was volledig verdwenen. De hele wereld stortte voor me in. Ik voelde me machteloos en heb echt in angst gezeten. De ploegleiding heeft me verzekerd dat de fout echter niet bij mij ligt, maar bij de begeleiding.' Theunisse reed als voorbereiding op de Waalse klassiekers de ronde van de Vaucluse, waar het in tegenstelling tot voorgaande jaren slecht weer was. De renner had last met zijn gezondheid en kreeg, volgens het communique van Panasonic, abusievelijk het verkeerde medicament van een medewerker. Wie de fout gemaakt heeft, wil niemand zeggen. Ook Theunisse niet. 'Het gaat er niet om wie de fout heeft gemaakt, maar wat er mis is gegaan. Waar de vergissing ook ligt, deze zaak gaat alleen ten koste van mijn naam. Dit blijft toch weer een tijd bij iedereen hangen.' Theunisse en Rooks worden sinds enige jaren begeleid door arts Peter Janssen en soigneur Bertus Fok. Bij PDM, de ploeg van Gisbers, werd vorig jaar op de aanwezigheid van de laatste geen prijs meer gesteld omdat Jansen niet met Fok kon samenwerken. Na het vertrek van Theunisse en Rooks vorige zomer bij PDM besloot Janssen bij Gisbers op te stappen en zich afzijdig te houden van topsport. Na herhaald aandringen wisten Theunisse en Rooks hun nieuwe ploegleider Post, die behoefte had aan een teamarts, over te halen alsnog Janssen in dienst te nemen, omdat ze alleen in hem vertrouwen hebben. Rooks wist uiteindelijk Post ook te bewegen de werkeloze Fok op parttime-basis bij de ploeg te betrekken.

Testosteron

Testosteron is een mannelijk hormoon dat de opbouw van eiwitten bevordert en wordt meestal aangewend bij lichamelijke verzwakking na zware inspanningen. Bij Theunisse * d tijdens de Tour van 1988 een verhouding testosteron-epitestosteron van 20 tegen 1 waargenomen. Epitestosteron is lichaamseigen testosteron. Normaal is de verhouding bij mannen vrijwel in evenwicht, ongeveer 1 tegen 1. De medische commissie van de UCI meent dat bij 6 tegen 1 de grens van het toelaatbare is bereikt. Wordt de grens overschreden dan is sprake van toediening van testosteron en dat is strafbaar. In Frankrijk werden twee renners ontdekt wier hormoonspiegel van nature de grens van 6 te boven gaat. Hetzelfde werd aanvankelijk verondersteld bij Theunisse, hoewel bij controles na de positieve test in 1988 nooit meer een abnormale testosteron-verhoging werd vastgesteld. Ook niet na zijn succesvolle solo naar Alpe d'Huez in dezelfde Tour de France.