Rellen in Italiaans trainingskamp

ROME, 21 mei - Nadat de spelers van het Italiaanse elftal met muntjes zijn bekogeld en zijn uitgescholden en in hun trainingskamp met flessen en stenen is gegooid, heeft trainer Azeglio Vicini besloten de trainingen met ingang van vandaag te verbieden voor het publiek. Daarnaast worden de toegangswegen naar het trainingskamp bewaakt. De weg langs het oefenveld is slechts gedeeltelijk toegankelijk.

Heel het weekeinde is het trainingskamp in Coverciano, een stadje vlak bij Florence, het toneel geweest van relletjes, met supporters van de voetbalclub Fiorentina in een hoofdrol. Aanleiding was de geruchtmakende transfer van de ster van Fiorentina, Roberto Baggio, naar Juventus, misschien wel de meest gehate club in Florence. Juventus heeft in totaal 25 miljard lire (bijna veertig miljoen gulden) uitgetrokken voor Baggio: een transfersom van zestien miljard lire (en niet achttien miljard zoals zijn zaakwaarnemer donderdag had gezegd) en negen miljard aan salaris- en andere kosten voor drie jaar.

De supporters van Fiorentina, dat in de finale van de UEFA-cup heeft verloren van Juventus, beschouwen de transfer als verraad. Mikpunt is niet alleen de voorzitter van Fiorentina, graaf Pontello, maar ook de spelers van Juventus en Baggio zelf. Vrijdagnacht richtten groepen supporters op verschillende plaatsen in hun stad vernielingen aan en bekogelden zij het trainingskamp bij Coverciano met alles wat hen voor de hand kwam. Toen de spelers van het Italiaanse elftal zaterdag aan het trainen waren, werden zij bekogeld met muntjes en op een vreselijke manier uitgescholden, vooral de spelers van Juventus, maar ook de anderen. 'Ik heb nog nooit zoveel beledigingen te horen gekregen, zelfs niet tijdens Milan-Inter, ' zei aanvoerder Bergomi, verdediger bij Inter. Toen de scheldpartijen bij een oefenwedstrijd gisteren aanhielden besloot trainer Vicini op een ander terrein te gaan trainen en het trainingskamp volledig af te laten sluiten voor toeschouwers. Sommige spelers, zoals doelman Zenga, hebben voorgesteld nu al naar het trainingskamp in Marino te gaan, bij Rome, waar het Italiaanse elftal tijdens de WK zit. Maar Vicini en de bondsbestuurders wilden hier niets van weten, ook om geen precedent te scheppen en te wijken voor de druk van relschoppers. Dan zouden andere nationale elftallen daar ook last van kunnen krijgen, aldus bondsvoorzitter Matarrese.

    • Marc Leijendekker