Reclame op de boot en de bank

De zee was net zo kalm als de sfeer aan boord. Zachtjes klotsten kleine golfjes van een van Europa's vuilste rivieren tegen de romp van de luxe boot. Er werd kaart gespeeld, gedut en gedold en Don Leo zag dat het goed was. De selectie van het Nederlands elftal maakte een tochtje op de Westerschelde en omdat volgens Studio Sport niemand momenteel de dagen door kan komen zonder een scheut oranje was er een cameraploeg aan boord. Nu waren er ethici in Hilversum die bij dit niemendalletje toch nog zware deining voorzagen. Dus verscheen tijdens het interview met Leo Beenhakker plotseling een blauw vierkantje in beeld, dat de aandacht trok omdat er op vragen over niets dito geantwoord werd. Daardoor was ook zo goed te zien dat de naam Philips afgedekt moest worden. Die reclame-uiting was in strijd met de wet.

De NOS gaat tijdens het WK-voetbal 235 uur live televisie uitzenden, met veel eigen werk uit Italie. Volgens de omroepwet gelden voor beelden die de Italiaanse televisie van het WK levert de regels van de EBU, maar opnamen die de Nederlandse omroepen maken zijn aan strengere voorwaarden gebonden. Maar er gloort hoop, want minister d'Ancona kondigde in haar eerste debat over sport met de Tweede Kamer een onderzoek aan dat tot verruiming van de reclameregels bij sportwedstrijden moet leiden.

Wellicht leidt dat tot uniformiteit bij de interpretatie ervan. Want twee dagen voordat Studio Sport kuisheid demonstreerde, liet TROS-Sport vrijdagavond maar weer eens zien hoe schaamteloos anders het ook kan. In het saaiste (sport)cafe van Nederland staat een rekwisiet dat de naam draagt van het programma-onderdeel: De Bank. Hierop neemt een slachtoffer plaats dat glimlachend de beledigende ongeinteresseerdheid van de presentator over zich heen laat komen. Het lettertype waarmee de naam 'De Bank' op de bank is gedrukt komt overeen met het logo van de Verenigde Spaarbank en niet zelden wordt degene die op de bank plaatsneemt ook door die spaarbank gesponsord. Vrijdagavond waren dat de zeilers Serge Kats en Jeroen Hardewijk, die sinds kort samen varen in de Flying-Dutchmanklasse in een boot die op de boeg de naam voert van, zo was tijdens die uitzending duidelijk te lezen, de Verenigde Spaarbank. Tussen smakeloosheid en hypocrisie liggen de EBU-regels. In oktober verwacht in Nederland.

PdJ