Poolse geheime dienst wil met Navo in zee

WARSCHAU, 21 mei - De Poolse inlichtingendienst wil samenwerken met de inlichtingendiensten van de NAVO-landen. De contacten tussen Polen en de DDR op het gebied van spionage en inlichtingenwerk zijn vorige week verbroken.

Dat heeft Krzysztof Kozlowski, onderminister van binnenlandse zaken en hoofd van de nieuwe Poolse geheime dienst, het Bureau voor Bescherming van de Staat, in Warschau bekendgemaakt. Kozlowski, filosoof, publicist en lid van Solidariteit, heeft zich sinds zijn benoeming tot onderminister vooral geconcentreerd op de zuivering van de gewone en de geheime politie en op de opheldering van in het verleden begane misdaden door de geheime dienst van het vorige regime.

Kozlowski zei dat de samenwerking met inlichtingendiensten van de NAVO zich niet zou moeten uitstrekken tot het verzamelen van informatie in en over de Sovjet-Unie. Polen wil nauwer met het Westen samenwerken op het gebied van de bestrijding van de internationale misdaad, terrorisme en drugssmokkel.

Kozlowski zei dat de geheime diensten van de kleine Oosteuropese landen in het verleden door de KGB, de Sovjet-inlichtingendienst, werden 'beinvloed', zonder echter hun onafhankelijkheid geheel te verliezen: er was op spionagegebied binnen het Warschaupact geen 'vergevorderde integratie'. Het beste bewijs daarvoor is volgens hem het feit dat de ineenstorting van de Oostduitse staatsveiligheidsdienst voor de Sovjet-geheime-diensten 'geen ramp' is geweest.