Ouders stuwen kinderen voort op weg naar succes

De eerste woorden in de documentaire 'Geen meter zonder mij' worden uitgesproken door de moeder van Bjorn (tien jaar, aanstaand balletdanser en/ofmannequin). Ze zegt: 'Eigenlijk is ons hele leven gebaseerd op de danscarriere van Bjorn'.

Samen met haar man holt ze van repetitie naar uitvoering en van naaister naar zonnebank. De (aanstaande) carriere van hun zoon kost ontzettend veel geld en nog minder tijd. 'Bjorn beseft niet wat we allemaal voor hem doen.' De vraag die altijd weer opduikt in verhalen of films over ouders van talentvolle kinderen, is die naar de zin van zoveel inspanning. Wil het kind die carriere eigenlijk wel? Of zijn het de ouders die met veel enthousiasme en ambitie zoon- of dochterlief voortstuwen op de weg naar succes? De documentaire die de RVU vanavond over het onderwerp uitzendt, geeft geen antwoord. Programmamaakster Dorette Kuipers heeft nadrukkelijk niet gekozen voor de 'hoe genanter hoe interessanter'-opzet. De drie geportretteerde echtparen doen het voor hun kind, niet voor zichzelf. Want zelf zouden ze (de ouders van Martine, een vijftienjarig tennistalent) na tien jaar wel eens weer op vakantie willen. Niet elke zaterdagavond sleutelen aan de motor van crosser Marco (veertien jaar, in 1988 Nederlands kampioen in zijn klasse en goed voor 30.000 gulden sponsorgeld per jaar). Vooral de ouders van Martine zijn in dit opzicht illustratief. Hun dochter kreeg drie jaar geleden een ongeluk en het leek erop dat ze nooit meer zou kunnen tennissen. Maar ze ging weer trainen, en met veel inspanning kwam ze terug op haar oude niveau. Haar ouders werd het soms teveel. Vader Bunschoten kon het 'emotioneel vaak niet aan'.

Hij hield vol omdat Martine doorzette. Zijn de ouders eerlijk? De moeder van Bjorn bekent jaloers te zijn als ze haar zoon ziet dansen. 'Had ik indertijd maar doorgezet.'

Die van Martine geeft dansles om geld voor haar dochter te verdienen. Misschien heeft ook zij ooit danseres willen worden. En natuurlijk hopen ze dat hun kind het in de toekomst gaat maken. 'Insiders zeggen van Marco: dat wordt hem.' Zelf komen Martine, Marco en Bjorn niet aan het woord. Van die kant valt dus geen uitsluitsel te verwachten. Toch lijkt het onmogelijk dat kinderen zich tegen hun zin op een extreem streng eet-, slaap- en bewegingsregime laten zetten. Ook laat 'Geen meter zonder mij' (naar vader Stallmann, wiens zoon geen meter rijdt zonder dat zijn moeder erbij is) niet de indruk achter van totaal ontwrichte gezinnen waar de gekte heeft toegeslagen. Wel wordt duidelijk dat Nederland meer talent herbergt dan boven komt drijven. Talenten worden niet zozeer geboren, talenten worden gemaakt.'Geen meter zonder mij', Ned. 3, 20.50-21.15u.

    • Gretha Pama