Oppositie boycot parlementszitting

ISTANBUL, 21 mei - De eerste zitting van het nieuwe parlement van de alleen door Ankara erkende 'Turkse Republiek Noord-Cyprus' is geboycot door het grootste deel van de oppositie, die bij de parlementsverkiezingen van 6 mei onder de naam 'Democratische Strijd' een onverwachte nederlaag had geleden. De door 'president' Denktas opgerichte Partij van Nationale Eenheid (PNE) kreeg 34 van de 50 zetels.'Democratische Strijd' was een tijdelijk verbond van twee linkse partijen en de rechtse 'Partij van Wedergeboorte' die door kolonisten uit Turkije wordt gesteund. Men had er op gerekend dat de vele blijken van corruptie in het PNE-kamp deze groepering aan de regering zouden brengen. Maar nu het anders is gelopen klaagt men over verregaande bemoeienis vanuit Ankara ten gunste van de PNE. Het Turks-Cyprische electoraat heeft stellig moeite gehad met het monsterverbond tussen links en rechts. De linkse oppositieleider Ozker Ozgur heeft de toevloed van tienduizenden kolonisten van het vasteland altijd gelaakt, maar bij deze gelegenheid is hij voor hun belangen opgekomen 'omdat velen hunner (de jongeren) op het eiland zelf zijn geboren'.