Nog 135 ruziende kanoers

De grote familie die de Nederlandse Kanobond heet, heeft alle moeite de gezinsleden bij elkaar te houden. Op het jaarlijkse familiefeest, de Bosbaanregatta in Amsterdam, kwamen alle controversiele onderwerpen ruim aan bod. Van twee internationale kanshebbers en een voorzitter die de stemming peilt, tot de komende en de gaande bondscoach en een nieuwe coordinator topsport.

Alleen het in ere herstelde duo Jan Dirk Nijkamp/Mark Weyzen zorgde voor een Nederlandse hoofdprijs op de duizend meter. Nijkamp en Weyzen lijken de enige zekere deelnemers aan de wereldtitelstrijd van augustus in Poznan. Vorig jaar stuurde de bond nog zes mensen naar het Bulgaarse Plovdiv, maar dat was een goedmakertje voor de bestuurlijke chaos. Voorzitter Stormink: 'Toen al hebben we aangekondigd dit jaar strenger te zijn. En volgend jaar zijn we nog strenger.'

Stormink is zelfs bang dat niemand goed genoeg is voor de Olympische Spelen van Barcelona in 1992. Nijkamp en Weyzen zijn, na de emigratie van Annemarie Cox naar Australie, de vaandeldragers van de kanosport. Weyzen: 'Ik heb alles voor de sport over. Elk kwartje dat ik bezit, gaat naar het kanovaren.'

Hij stopt binnenkort zelfs met zijn HTS-studie. Voor iemand als Weyzen blijft het vervelend dat de KNKB vooral in de marge opereert. Ruim een jaar na het formeren van een nieuw bestuur, blijkt de bond nog altijd niet op orde.

Voorzitter Stormink: 'Wandelend langs de baan, hoor ik allerlei mensen hun onvrede spuien. Je komt steeds dezelfde mensen tegen, van wie sommigen rancuneus zijn ten opzichte van elkaar. Toch is het geen oplossing om te zeggen: duvel maar op.' De onlangs aangetrokken coordinator topsport heeft nooit een peddel aangeraakt. Cor van Weert is van oorsprong turner. 'Ik begon zonder verwachtingen met deze baan, maar dat de kanowereld zo klein, smal en soms eng was, had ik niet gedacht.' Onvrede bestaat ook over de bondscoach. Jaro Boubin werd vorig jaar geopereerd aan zijn heup en mag op 1 juni weer werken. De selectie neemt dan afscheid van Rick Daman, die de taken heeft waargenomen. Boubin, die heeft berekend dat in heel Nederland nog slechts 135 mensen de peddels in wedstrijdverband aanraken, is teleurgesteld dat hij niet op de hoogte is gehouden van de ontwikkelingen, Daman op zijn beurt zegt zonder voorinformatie te zijn begonnen. De selectie houdt zich op de vlakte.