Nederland schikt zich in Oost-Europabank met Attali in Londen

PARIJS/ DEN HAAG, 21 mei- De Ontwikkelingsbank voor Oost-Europa zal worden gevestigd in Londen en worden geleid door de Fransman Jacques Attali.

De Nederlandse kandidaat, ex-minister Ruding, grijpt naast een benoeming als president van de bank. Amsterdam is als vestigingsplaats gepasseerd.

Dit is de uitkomst van het laatste ambtelijke overleg over de Europese Bank voor wederopbouw en ontwikkeling (EBRD), dat zaterdag in Parijs werd gevoerd. Nederland vocht aanvankelijk de beslissing aan en was van mening dat slechts sprake was geweest van een 'peiling' van de voorkeuren. Gisteravond zei minister Van den Broek (buitenlandse zaken) dat Nederland zich 'bij de feiten zal neerleggen'.

Op 29 mei wordt in Parijs de Ontwikkelingsbank formeel opgericht.

Van den Broek, die dit weekeinde een informele bijeenkomst van de ministers van buitenlandse zaken van de EG in Ierland had bijgewoond, zei de uitslag in Parijs 'buitengewoon teleurstellend' te vinden. Nederland had zich, met steun van Belgie, tot het laatst toe verzet tegen de afspraken die de grote EG-landen met uitsluiting van de kleinere landen hadden gemaakt over de EBRD. Vorige week had Nederland nog bereikt dat de kleinere EG-landen het lidmaatschap van de Europese Commissie van de bank blokkeerden. Met Nederland voorop eisten de kleinere landen een andere procedure in de EG voor de besluitvorming over de EBRD. Niettemin zei Van den Broek gisteren: 'Er kan geen sprake zijn van 'omzien in wrok'.'

Ondanks de voor Nederland teleurstellende afloop van het touwtrekken over de bank gelooft hij dat de kleinere EG-landen de grote 'een duidelijk signaal' hebben gegeven dat zij niet gediend zijn van 'onderonsjes'. Vanmorgen heeft ook Belgie zijn voorbehoud tegen de gang van zaken ingetrokken.

Zaterdag wilde Nederland geen officiele stemming, maar de delegatie kon een opiniepeiling over de kandidaat voor het presidentschap en de plaats van vestiging van de bank niet tegenhouden. In de EBRD hebben landen een gewogen stem, waarvan het gewicht bepaald wordt door hun aandeel in de bank.

Op verzoek van Nederland werd de stemming geheimgehouden. Voor Ruding stemden acht landen, in aandelengewicht vertegenwoordigden zij 7,99 procent. Jacques Attali kreeg 32 stemmen: 85,9 procent. Twee leden van de nieuwe bank onthielden zich van stemmen: de Europese Commissie en de Europese Investeringsbank, zij waren niet stemgerechtigd.

Zeven andere kleine EG-landen, waaronder Belgie, leken Ruding gesteund te hebben, maar deze steun versnipperde bij de peiling over de plaats. Amsterdam kreeg 5 stemmen (7,21 procent), Kopenhagen ook 5, Ljubljana 2, Wenen 2, Dublin 1, Praag 1. Londen kreeg 23 stemmen. Een tweede stemronde werd niet gehouden.

Pag.9: Te licht bevonden