Molukkers klagen politie aan wegens mishandeling

DEN HAAG, 21 mei - Vier Molukse jongeren hebben bij de hoofdofficier van justitie in Den Haag een klacht ingediend over mishandeling door de Haagse politie bij hun arrestatie op 25 april. De vier Molukse jongeren, onder wie twee vrouwen, werden ervan verdacht deel te hebben genomen aan ongeregeldheden bij de Indonesische ambassade, eerder die dag. Uit een kassabon van een benzinestation bleek later dat ze op het tijdstip van de ongeregeldheden buiten Den Haag waren. Volgens verklaringen van de vier - die naar alle politieke partijen en Amnesty International zijn gestuurd - werd na een week aan een manifestatie in de Houtrusthallen hun auto klemgereden en werden ze op een hardhandige wijze naar buiten gesleept. Uit doktersverklaringen blijkt dat drie van hen bij de arrestatie kneuzingen opliepen. Bij de arrestatie zouden circa twintig agenten op de auto zijn afgestormd, waarbij onder meer de voorruit werd stukgeslagen. Volgens G. R. Tonikoe van de Molukse organisatie Badan Persatuan staat dit geval niet op zichzelf en dat meer klachten zullen volgen. De Haagse politie wil geen commentaar geven zolang de klacht in behandeling is bij de officier van justitie.