Israelier doodt 7 Palestijnen; Uitbarsting van geweld inbezet gebied

TEL AVIV, 21 mei - Een 21-jarige Israelier heeft gisterochtend in Lezion, ten zuiden van Tel Aviv, zeven Palestijnse arbeiders met een automatisch geweer doodgeschoten en tien gewond.

De moordpartij leidde even later tot een uitbarsting van geweld in bezet gebied, even erg als in de eerste dagen van de intifadah, de Palestijnse volksopstand tegen de Israelische bezetting.

Bij de botsingen tussen Israelische troepen en demonstrerende Palestijnen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever werden volgens Palestijnse bronnen nog eens acht Palestijnen gedood en honderden merendeels licht gewond. Israelische militaire bronnen maken melding van vier Palestijnse doden en twaalf licht gewonde Israelische soldaten. Vanochtend werden botsingen gemeld tussen leger en betogers in de Arabische stad Nazaret in Israel.

De extremistische Palestijnse groep Jihad Islami stelde zich vanochtend verantwoordelijk voor de moord op een Israelische restaurateur in West-Jeruzalem, die vannacht kennelijk door Arabisch keukenpersoneel werd doodgestoken. Jihad Islami sprak van een 'wraakactie voor de bloedbaden die elke dag door de Israeliers tegen ons volk worden begaan'.

In een eerdere verklaring vanuit Beiroet had de groep al gezworen 'op geweld te antwoorden met meer geweld en met de hulp van God het bloed van onze onschuldige martelaren te wreken'. Israels leiders, onder anderen president Chaim Herzog en premier Yitzhak Shamir, veroordeelden de slachting van de Palestijnse arbeiders als een 'weerzinwekkende misdaad'.

De Israelische autoriteiten omschrijven de situatie als 'zeer ernstig'.

Zij vrezen een opleving van de intifadah op grote schaal. Er zijn omvangrijke troepenversterkingen gestuurd naar de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. Meer dan een miljoen Palestijnen in bezet gebied is een uitgaansverbod opgelegd. De moordpartij speelde zich gisterochtend af in Rishon Lezion, op een plaats waar zich dagelijks Palestijnse arbeiders verzamelen op de zogeheten 'slavenmarkt' voor ongeregeld werk in Israel. Een half in militair tenu gestoken Israelier nam van de verzamelde Palestijnen de identiteitskaarten af, gooide hen op de grond en vuurde daarna van korte afstand enkele magazijnen uit een Galil-geweer op de arbeiders af. Met de auto van een door hem achter het stuur doodgeschoten Palestijn vluchtte hij.

Impuls voor intifadah

Later werd de schutter in het huis van zijn vriendin in Rishon Lezion gearresteerd. Volgens politiewoordvoerders gaat het om een geestelijke gestoorde man, die om disciplinaire redenen oneervol uit het leger is ontslagen nadat hij daar acht maanden in de gevangenis had doorgebracht. Het wapen waarmee zijn misdaad uitvoerde had hij gestolen van zijn dienstplichtige broer.

De Arabische gemeenschap in Israel houdt vandaag een algemene staking uit solidariteit met de door Palestijnse vakbonden afgekondigde algemene staking van drie dagen in de bezette gebieden.

In een buitengewoon scherp pamflet hebben Palestijnse persoonlijkheden in de bezette gebieden gisteren de volledige verantwoordelijkheid voor de aanslag gelegd op Israels politieke leiderschap dat 'het vergif van haat, van racisme en vernedering van het Palestijnse volk' verspreidt. In het bijzonder wordt Shamir gehekeld voor zijn obstructie van het vredesproces.

De Palestijnen eisen een spoedbijeenkomst van de Veiligheidsraad , de vervanging van de Israelische bezettingsmacht door een internationale troepenmacht om de Palestijnen tegen Israel te beschermen. Om eisen kracht bij te zetten zijn Palestijnse kopstukken in Oost-Jeruzalem gisteren een hongerstaking begonnen.