Ion Iliescu lijkt overwinaar

BOEKAREST, 21 mei - Het Roemeense Front van Nationale Redding en presidentskandidaat Ion Iliescu lijken op een overweldigende overwinning in de verkiezingen van gisteren af te stevenen. Volgens een peiling van het Westduitse bureau INFASS zou Iliescu kunnen rekenen op 83 procent van de stemmen, zijn Front op 66 procent van de zetels in de Kamer van Afgevaardigden en Senaat.

De eerste vrije verkiezingen in Roemenie sinds 1946 zijn gisteren kalm maar chaotisch verlopen. Vroeg al vormden zich lange rijen voor de stembureaus. Gebrek aan stemhokjes, onvoldoende bezetting op de bureaus en onduidelijke stemformulieren leidden op veel plaatsen tot wachttijden van drie tot vier uur. Veel stembureaus bleven tot na middernacht open. Ze hadden om 23.00 uur moeten sluiten, maar op dat tijdstip stonden er nog rijen wachtenden voor de deur.

De voorspellingen van de uitslag, die omstreeks middernacht bekend zijn gemaakt, zijn gebaseerd op een Westduits-Roemeens verkiezingsonderzoek dat gisteren bij 252 van de ruim 12.000 stembureaus is gehouden. Een onderzoek volgens dezelfde methoden bij de verkiezingen in de DDR zou voorspellingen hebben opgeleverd die 0,5 procent van de uitslag afweken. De definitieve uitslag wordt pas vrijdagavond verwacht.

Iliescu's liberale rivaal Radu Campeanu zou 11 procent hebben gekregen, Ion Ratiu, de kandidaat van de Nationale Boerenpartij, zes procent.

In beide kamers van het nieuwe parlement, de Kamer van Afgevaardigden en de Senaat, zou het met een tweederde meerderheid geheel zelfstandig een nieuwe grondwet kunnen opstellen.

De Nationale Liberale Partij komt in de peiling uit op 10 procent in beide kamers van het parlement. De Boerenpartij, die bij de laatstgehouden vrije verkiezingen in 1946 een absolute meerderheid behaalde, zal nu niet verder komen dan 4 procent.

Pag.5: Ongerechtigheden / Portret van Ion Iliescu