Fignon en Mottet kunnen Bugno in Giro niet volgen

ROTTERDAM, 21 mei - De Italiaan Stefano Allochio won vanmorgen het laatste deel van de vierde etappe van de Giro d'Italia, die leidde van Ercolano naar Cis Nola over een afstand van 31 kilometer. De ploeggenoot van klassementsleider Gianni Bugno versloeg in een massasprint zijn ploeggenoot de Oostduitser Jan Schur en de Italiaan Daniele Gioia. Het was de derde overwinning voor de Chateau d'Ax-ploeg. Eerder wonnen Bugno en Fidanza.

Een eerste aardverschuiving in het klassement van de Giro d'Italia bleef in het openings-weekeinde uit. De Italiaan Bugno zorgde echter wel voor een lichte schok op de Vesuvius. In de derde etappe, met als afsluiting een korte, steile beklimming van de rustende vulkaan, kreeg de drager van de rose leiderstrui wat meer ademruimte. Zijn voornaamste concurrenten liepen allemaal een minuut of meer achterstand op.

Het peloton maakte in het weekeinde de overtocht van de Adriatische naar de Tirreense zee. Het eerste gedeelte van de overgang verliep zaterdag in een slaapverwekkend tempo. De ploeg van Bugno beheerste volledig het verloop van de op een na langste rit van de Giro en niemand wilde daar aan tornen.

Fidanza

Het spel om de bonificatieseconden bracht Thierry Marie aan het einde van de door de Italiaanse sprinter Fidanza gewonnen etappe op een tel van de leiderstrui. Fignon boekte door zijn tweede plaats acht seconden tijdwinst. Het steile aankomstparcours had hem zijn eerste dagzege kunnen opleveren. Bugno's ploeggenoot Fidanza verraste hem in de sprint.

Rooks en Theunisse hielden die dag de schade beperkt, ondanks de val, waarbij Rooks in de slotfase betrokken was. De Noordhollander 'leende' de fiets van Theo de Rooy en werd onder de blauwe plekken en schrammen in de eerste groep teruggebracht. Een dag later moest het tweetal, evenals enkele andere getipte winnaars, veel meer terrein toegeven.

De eerste aanzet tot echte strijd werd zondag pas gegeven. In de klim, die de coureurs tot halverwege de Monte Vesuvio bracht. Hoger behoefde men niet te gaan, wat de meesten uit het peloton later als een gechenk van de hemel beschouwden. Zeker na de aanval van Bugno, die onder druk van de achterstand op koploper Chozas niet wachtte op een reactie van zijn collega's. De Spanjaard, die ruim voor de klim met de Italiaan Giuliani waas weggesprongen, had tien kilometer voor de finish een voorsprong van anderhalve minuut op Bugno. Daarmee zou hij zich aan het einde in de leiderstrui kunnen hijsen.

Fignon

Aangekomen bij de voet van de vulkaan ging Bugno op jacht naar de voor hem kruipende renners. De chaos op de nauwe wegen omhoog was compleet toen bleek, dat Fignon en de anderen hem niet konden volgen. 'Ik heb de juiste vorm nog niet. Bugno wil voorlopig in het rose blijven. De Giro wordt niet in de eerste dagen beslist', bracht de Fransman er na de finish nog net uit. Hij verloor uiteindelijk ruim een minuut op de leider, waardoor zijn achterstand in het klassement groeide tot 1.08. Charly Mottet kon het hoge beentempo van de Italiaan helemaal niet volgen. Naar de Giro gekomen voor zijn eerste zege in een grote ronde, staat hij na drie dagen al op minuten. Greg LeMond verloor er gisteren bijna veertien. De Amerikaan, die in de tijdrit voor het eerst dit seizoen een redelijke indruk achterliet, had zich voorgenomen in de eerste week niet meer dan tien minuten achterop te raken.

Bugno klom snel tussen de massa door en pakte de zeven achtervolgers van Chozas binnen enkele kilometers. De bijna 30-jarige Spanjaard, die in de periode 1985-1987 zijn beste jaren kende met elk jaar een ritzege in de Tour, bleef echter buiten bereik. 'Het ging me niet om de dagwinst. Ik wilde gewoon testen wie er nog mee kon.'

Niemand dus. Bugno richtte een ware ravage aan. De bochtige weg naar de streep was na 190 kilometer een kwelling voor alle coureurs.

Rooks

Rooks en Theunisse handhaafden zich op net iets meer dan twee minuten van de winnaar. De kilometers omhoog werden voorzichtig aangepakt. Een ritwinst bijft het doel, niet alles forceren om maar in de top van het klassement mee te draaien. De eerste forse klim gaf al aan, dat er nog flink aantal kilometers moeten volgen om de juiste vorm voor de Tour te bereiken.

Rooks kende een ongelukkige aanloop in de Giro d'Italia. De renner raakte zaterdag in de tweede etappe betrokken bij een valpartij. De Nederlander hield er naast een aantal flinke schaafwonden ook een diepe wond onder de voet aan over. 'Er zit onder mijn hak een snee van ruim een centimeter. Ik heb er veel last van.'

Rooks kon net als Theunisse een dag later geen rol van betekenis spelen in de rit naar de Vesuvius. Het duo kwam op minuten achterstand van winnaar Chozas binnen.(ANP/AFP)