Eerste ontsnapping nieuwe gevangenis

HOOGEVEEN, 21 mei - Uit de nieuwe gevangenis De Grittenborg in Hogeveen zijn zaterdagavond twee gedetineerden ontsnapt. Zij zagen kans via het dak over de buitenmuur te komen. De geluidssignalering die hun poging had moeten registreren werkte niet. De gedetineerden, die vastzaten wegens verkrachting respectievelijk diefstal, hebben bouwmaterialen gebruikt die op het dak lagen. Na hun uitbraak hebben de mannen aangebeld bij een huis in de buurt met het verzoek een taxi te bellen.

De Grittenborg kwam kort voor de opening in het nieuws omdat van 29 maart tot en met 1 april werd proefgedraaid met vrijwilligers uit de directe omgeving. Ook geinteresseerden uit justitiele kringen en journalisten waren daarbij betrokken. De proefgedetineerden deden talloze uitbraakpogingen. De directie heeft na het experiment de ingebruikneming van het complex een week uitgesteld.