Duits-Duitse staatsverdrag onzeker door verzet SPD

BONN/21 mei - De parlementaire aanvaarding van het Duits/Duitse staatsverdrag is onzeker. De Westduitse SPD is ernstig verdeeld over dit vrijdag in Bonn getekende verdrag, dat de voorwaarden regelt voor de Duitse monetaire, economische en sociale unie per 2 juli. Oskar Lafontaine, de premier van de deelstaat Saarland, heeft gedreigd niet als SPD-kandidaat voor het kanselierschap beschikbaar te zijn als zijn partij het verdrag in de huidige vorm goedkeurt in de Bondsdag en de Bondsraad.

Partijvoorzitter Hans-Jochen Vogel, fractieleider in de Bondsdag, en andere prominente leden van de SPD als oud-minister Wischnewski en Westberlijns burgemeester Walter Momper, pleiten echter voor aanvaarding van het verdrag, waarmee de Oostduitse SPD al heeft ingestemd. Vogel doet dit om 'nationaal-politieke redenen'. Pogingen om met Lafontaine een compromis te bereiken zijn vrijdag en zaterdag mislukt.

Pag.10: Vervolg