Discussies over spelen van play-offs weer opgerakeld; Hockeycompetitie aan restauratie toe

DEN HAAG, 21 mei - Nu er door twee wereldtitels in drie maanden tijd de ogen in Nederland op het hockey zijn gericht is het het geschikte moment om de clubcompetitie nieuw leven in te blazen. De belangstelling voor de prestaties van de nationale teams is zeer redelijk te noemen, maar dat geldt absoluut niet voor de strijd in de hoofdklasse van zowel de mannen als de vrouwen. Niet voor niets eindigde hockey bij het laatste kijkersonderzoek over de populariteit van de diverse takken van sport op televisie op de gedeelde 23ste plaats. Mogelijk kunnen play-offs wel de aandacht van het grote publiek opwekken.

Binnen de hockeybond (KNHB) zijn de tegenstanders van zo'n wijziging in de competitieopzet nog steeds talrijk. Zij wijzen dan ook meteen op het feit dat de hoofdklasse bij de mannen dit seizoen een zeer spannend verloop kent en pas op de laatste speeldag, komende zondag, zal worden beslist. De gedoodverfde kampioen, Kampong, verloor gistermiddag verrassend met 3-1 van Klein Zwitserland. HGC kwam daardoor op gelijke hoogte aan kop van de ranglijst en door de hoge zege op Hattem (7-2) heeft de Wassenaarse club nu zelfs ineens de beste papieren. Het doelsaldo van HGC is beter dan dat van Kampong, +29 tegenover +26. Voor zondag staan de wedstrijden Oranje Zwart-HGC en Kampong-SCHC op het programma.

Ontknoping

De interessante ontwikkelingen van gisteren zijn juist een bewijs dat play-offs het proberen waard zijn. Dan is er altijd de zekerheid van een boeiende ontknoping waar alle ogen op gericht zullen zijn. Dit jaar kan dat niet meer dan een gelukkig toeval worden genoemd. Klein Zwitserland was op de 21ste speeldag namelijk de 'perfecte' tegenstander voor Kampong, de grootste titelkandidaat. De kampioen van de jaren '77 tot en met '84 heeft nog steeds een bijzondere naam in het hockey. Bij de Haagse club was men bovendien gelukkig dat het eindelijk weer eens een vinger in de pap kon hebben tijdens het einde van de competitie. Met veel publiek langs de kant in Den Haag zorgde die situatie voor een aantrekkelijke en spannende wedstrijd.

KZ-aanvoerder Hidde Kruize zei vooraf geen druk te voelen, maar dat hij wel zeer gebrand was op de zege. Vervolgens had de spits, die toch weer overweegt om in het Nederlands elftal terug te keren ('Ik zou best nog wel een Olympische Spelen willen meemaken'), een paar sublieme acties. Kruize scoorde een keer; zijn herboren aanvalspartner Maarten van Grimbergen, ook een ex-international, twee keer. Kampong had na de eerste helft nog een 1-0 voorsprong. Jacques Brinkman scoorde van de stip. Daarvoor had Tom van 't Hek een door hem zelf uitgelokte strafbal gemist. 'Het is afgelopen', sprak de routinier bij het horen van de uitslag van concurrent HGC. Later was Van 't Hek iets minder pessimistisch. 'Maar', sprak hij met het oog op de laatste speeldag, 'we hebben door dit verlies een enorme opdonder gekregen.' Van 't Hek behoort tot de tegenstanders van een hockeycompetitie met play-offs. Volgens hem is er geen reden om iets te veranderen. Daarin verschilt hij van mening met bijvoorbeeld ex-bondscoach Hans Jorritsma die jarenlang bijna tot vervelens toe geroepen heeft om een wijziging in de competitieopzet. Diens opvolger Rob Bianchi, nog een wedstrijd trainer-coach van Kampong, is daar eveneens voor. 'Er wordt', legde hij uit, 'al jaren over play-offs gesproken. Laten we dan ook een keer proberen. Dat is de enige manier om uit te vinden of het een succes is.'

Bevindingen

Ab van Grimbergen, bestuurslid van de KNHB, acht het niet uitgesloten dat er binnenkort play-offs bij zowel de mannen als de vrouwen zal worden ingevoerd. Hij behoort tot de commissie die zich in het afgelopen seizoen over de opzet van de competitie heeft gebogen. 'We hebben alle facetten uit andere takken van sport zoals play-offs, periodetitels en een bekercompetitie besproken.' Binnenkort zal een rapport over de bevindingen van de commissie aan het hoofdbestuur worden aangeboden. Het is bekend dat vooral clubs die in de onderste helft van de hoofdklassen spelen bezwaren hebben tegen play-offs. Zij zijn bang dat er voor hen geen aandacht meer zal zijn. Om die reden is het bondsbestuur ook altijd zeer terughoudend geweest wat betreft het doorvoeren van wijzigingen in de competitieopzet.

De vorm van play-offs die de basketballers al seizoenen lang met succes kennen zou echter alle partijen tevreden moeten kunnen stellen. De competitie wordt dan namelijk eerst normaal en volledig afgewerkt en daarna pas zullen de bovenste vier clubs van de eindstand in een tijdbestek van een paar weken om het landskampioenschap strijden. Het enige probleem is dan dat er meer speeldagen nodig zijn om het seizoen af te werken. Verscheidene spelers zien dat als probleem. Vooral omdat er ieder jaar ook tijd moet worden vrijgemaakt voor toernooien en wedstrijden van de nationale teams. Maar nu het zaalhockey definitief in de recreatieve sfeer is beland kan de winterstop makkelijk met een paar weken worden ingekort.

    • Hans Klippus