Beleggers werken aan openbaar bod op Macintosh

ROTTERDAM, 21 mei - De beleggingsgroep Piet Heyn treft voorbereidingen voor een openbaar bod op het detailhandelsconcern Macintosh (o.a. Piet Klerkx, Kwantum). De voorbereidingen zijn in eerste instantie bedoeld om de toekomstige eigenaren van Macintosh (het eigen management en enkele beleggers waaronder financier drs. J. J. Kuyten) te bewegen een hogere prijs te betalen.

Volgens de huidige plannen wordt het concern voor ongeveer 45 gulden per aandeel via een even omvangrijke als omstreden management-buyout in handen gespeeld van de directie van Macintosh en de beleggers. Wat van de huidige beursgenoteerde venootschap Macintosh overblijft is een bedrijf zonder activiteiten met zo'n 250 miljoen gulden in kas. Grootaandeelhouder DSM gaat akkkoord met de management-buyout en neemt genoegen met 45 gulden per aandeel. Piet Heyn en de zijnen vinden dat bedrag te laag.

Vorige week zijn een aantal Macintosh-aandeelhouders op initiatief van Piet Heyn bijeen geweest. Op die bijeenkomst zou zijn gesproken over een bod van totaal 300 miljoen gulden, 50 miljoen meer dan de management-buyout oplevert. Volgende week vindt er een tweede informatieve bijeenkomst plaats.

De financierinsgroep Extendo steunt de plannen van Piet Heyn op voorwaarde dat een aantal aandeelhouders van Macintosh zich voor 30 miljoen gulden committeert (wat neerkomt op 12 procent van het aandelenkapitaal) en dat er een onderzoek komt naar de waarde van Macintosh.

Het aandeel Macintosh reageerde vanochtend licht op de berichten over een mogelijke oppositie. Het aandeel werd voor 45,20 gulden verhandeld, tegen 44,10 gulden vrijdag. De ontevreden beleggers hadden overigens nog geen contact gezocht met DSM en Macintosh. Zowel de grootaandeelhouder als de directie van Macintosh moesten de plannen van Piet Heyn uit de krant vernemen.

Het Westduitse detailhandelsconcern Asko dat ook een aanzienlijk belang heeft in Macintosh, is niet bij de activiteiten van Piet Heyn betrokken, zo liet de advocaat van Asko vanochtend weten.