Beleggers VS klagen Philips aan over cijfers

EINDHOVEN, 21 mei - Aandeelhouders in de Verenigde Staten hebben een rechtszaak aangespannen tegen Philips. Zij beschuldigen de onderneming van het verstrekken van onjuiste informatie in de periode van 8 januari tot 3 mei. Volgens juristen zou een veroordeling het concern kunnen komen te staan op een boete en een aanzienlijke schadeloosstelling.

Het is tweede Amerikaanse rechtszaak tegen Philips in korte tijd. Een jury-rechtbank in Miami veroordeelde het concern begin vorige maand tot een boete van 87 miljoen dollar wegens het monopoliseren van de markt voor scheerapparaten. De onderneming is tegen die uitspraak in hoger beroep gegaan.

Philips reageert zeer terughoudend op de nieuwe dagvaarding in de VS. De onderneming heeft het advocatenkantoor Sullivan and Cromwell in New York verzocht de aanklacht te bestuderen en daarover advies uit te brengen. Hangende de rechtszaak wil het concern geen nadere mededelingen doen.

De Amerikaanse aandeelhouders verwijten Philips dat het concern in de eerste vier maanden van dit jaar bij herhaling een substantiele verhoging van de nettowinst uit gewone bedrijfsvoering in het vooruitzicht heeft gesteld. 'De kwaliteit van de winst zal dit jaar sterk verbeteren', verklaarde Philips-president C. J. Van der Klugt nog op 10 april tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering van Philips. Drie weken later moest drs. H. H. A. Appelo, lid van de Groepsraad, na zwaar tegenvallende kwartaalcijfers erkennen dat 'het zeer moeilijk zal zijn de nettowinst uit gewone bedrijfsvoering dit jaar te verbeteren.'