'Awards' uitgereikt aan Havel en Delors

MIDDELBURG, 21 mei - De president van Tsjechoslowakije, Vaclav Havel, en de president van de Europese Commissie, Jacques Delors, hebben zaterdag in de Nieuwe Kerk in Middelburg een Four Freedoms Award gekregen. Deze hoge Amerikaanse onderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt door het Roosevelt Institute.

Vaclav Havel liet de onderscheiding door zijn vrouw in ontvangst nemen. In totaal werden vijf 'awards' uitgereikt; behalve aan Havel en Delors ook aan nazi-jager Simon Wiesenthal, voormalig secretaris-generaal van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, jonkheer Van Lennep, en aan de Roemeense bisschop Laszlo Tokes. Een zesde onderscheiding werd opgedragen aan de nagedachtenis van Andrei Sacharov.

Een groot aantal hoogwaardigheidsbekleders uit binnen- en buitenland was bij de plechtigheid aanwezig. De onderscheidingen worden om het jaar uitgereikt in Middelburg. De andere jaren gebeurt het in New York. Het Roosevelt Study Center, onderdeel van het Amerikaanse Instituut, is vooral in de Zeeuwse hoofdstad gevestigd omdat de voorouders van de familie Roosevelt naar men aanneemt afkomstig waren van het Zeeuwse eiland Tholen. De Four Freedoms Awards moeten de herinnering levend houden aan de vier vrijheden die Franklin D. Roosevelt, president van de Verenigde Staten van 1933 tot 1945, noodzakelijk achtte voor de mensheid: godsdienstvrijheid, vrijheid van meningsuiting, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van angst. De medaille voor de godsdienstvrijheid ging naar bisschop Tokes uit Roemenie, jonkheer Van Lennep kreeg de 'vrijwaring van gebrek'-onderscheiding, Wiesenthal ontving de 'vrijwaring van angst'-medaille en Delors en Havel ontvingen de Four Freedoms Award.