Aanklagers mafia-zaken in Sicilie naar Rome ontboden

ROME, 21 mei - President Cossiga van Italie heeft de procureurs-generaal van de vier hoven van appel in Sicilie naar Rome ontboden om hun antwoord te horen op beschuldigingen dat gerechtelijke onderzoeken naar de banden tussen mafia en politiek in bureaulades liggen te vergelen. Leoluca Orlando, de demissionaire burgemeester van Palermo die een hoofdrol speelt in de strijd tegen de mafia en bij de lokale verkiezingen deze maand ruim zeventigduizend voorkeurstemmen kreeg, had donderdagavond in een tv-programma gezegd dat de justitie in Sicilie aarzelt om de banden tussen mafia en politiek te onderzoeken. Aan veel onderzoeken naar politieke moorden wordt al jaren nauwelijks iets gedaan, en sommige zijn in het archief terecht gekomen zonder dat justitie dat wil zeggen, aldus Orlando. Zijn beschuldigingen zijn extra actueel wegens de hervorming van het strafprocesrecht die eerder dit jaar is doorgevoerd. Een van de overgangsbepalingen is dat op 24 oktober van dit jaar alle lopende onderzoeken moeten zijn afgerond of gearchiveerd. President Cossiga, de hoogste autoriteit in justitiele zaken, zal de procureurs uit Palermo, Catania, Messina en Caltanissetta woensdag in zijn ambtswoning, het Quirinaal, spreken.

In een eerste reactie zei Raffaele Bertoni, de president van de Nationale Vereniging van Rechters, dat het buitengewoon moeilijk is om juridisch sluitende bewijzen te krijgen over wie de opdrachtgevers zijn van politieke moorden. Officier van justitie Giovanni Falcone, de bekendste mafiabestrijder in Italie, noemde Orlando's beschuldigingen 'een manier om politiek te bedrijven'.

'Als de burgemeester iets weet, laat hij naam en toenaam noemen, de feiten aangeven, en verantwoordelijkheid nemen voor wat hij heeft gezegd. Anders moet hij zijn mond houden', aldus Falcone.