Top van Het Vrije Volk legt functie neer

ROTTERDAM, 19 mei - Hoofdredacteur G. Krul en directeur G. J. Laan van de Rotterdamse avondkrant Het Vrije Volk leggen per 1 juni hun functies neer. Zij zijn het niet eens met de manier waarop de uitgevers Dagbladunie en Sijthoff Pers aansturen op het samengaan van hun krant met het Rotterdams Nieuwsblad in een Rotterdams avondblad per 1 januari volgend jaar.

Laan en Krul hebben dit gisteren in een verklaring bekendgemaakt. Zij menen met hun ontslag ook meer vrijheid te krijgen om te werken aan de oprichting van een eigen nieuwe krant. Zij willen hun schriftelijke verklaring niet toelichten.

Het gebrek aan vertrouwen van de twee in het samengaan met het Rotterdams Nieuwsblad is mede ingegeven door het feit dat bij de nieuwe krant volgens hen regelingen worden gehandhaafd die de onafhankelijkheid van Het Vrije Volk nu al belemmeren.

Eigenaren van Het Vrije Volk zijn Dagbladunie en Perscombinatie. Samen met eigenaar Sijthoff van het Rotterdams Nieuwsblad geven zij beide verliesgevende kranten uit in de Avondbladencombinatie Rotterdam. Op 1 januari moeten beide redacties fuseren.

Voorzitter A. van der Louw van de relatief machteloze raad van commissarissen van Het Vrije Volk Bestuur BV is gisteren ook opgestapt. Eergisteren kondigde directeur B. Q. Voors van de Dagbladunie aan zijn functie op 15 juli neer te leggen. Het is niet duidelijk of dit te maken heeft met de samenwerking tussen zijn bedrijf en Sijthoff.

Het ANP meldt dat volgens onbevestigde berichten Krul en Laan studeren op de kansen van een nieuw periodiek dat gefinancierd zou worden door de Britse mediagigant Robert Maxwell. Binnen enkele maanden zou een besluit moeten vallen.