Theunisse 'positief' na fout van medische staf

ROTTERDAM, 19 mei - Voor de tweede keer in zijn loopbaan is Gert-Jan Theunisse betrapt op het gebruik van verboden stimulerende middelen. De Brabantse wielerheld, die in de Tour de France van 1988 'positief' werd bevonden, is bij de controle na afloop van de Waalse Pijl (vorige maand) opnieuw door de mand gevallen. Gisteravond laat is bekend gemaakt dat in zijn urinestaal een te hoge testosteron-spiegel is vastgesteld. Een contra-expertise heeft intussen het eerste resultaat bevestigd. Theunisse, thans rijdend in de Ronde van Italie, was in de Waalse Pijl uitblinker. Hij eindigde als derde achter de Italiaan Moreno Argentin en de Fransman Jean-Claude Leclercq. De Nederlander uit de ploeg Panasonic van Peter Post wacht een schorsing van drie maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar en een boete van 5.000 gulden. Bovendien raakt hij zijn derde plaats in de Waalse Pijl kwijt. Panasonic verstrekte gisteravond een communique, waarin stond: 'Inmiddels is komen vast te staan dat Theunisse wegens gezondheidsproblemen is behandeld tijdens en na afloop van de Tour de Vaucluse en tijdens de verdere voorbereidingsfase voor de aanvang van de Waalse Pijl. Bij een in overleg met de ploegleiding en de ploegarts uitgevoerd onderzoek is gebleken dat door een van de medewerkers van de ploeg, op eigen initiatief, abusievelijk een medicament aan de renner moet zijn gegeven, hetgeen tot de constatering 'positief' zou hebben kunnen leiden. Dit medicament bevat wel de gevonden stof, doch levert absoluut geen bijdrage tot het verrichten van een betere prestatie tijdens een wedstrijd.'

Schok

Voor Peter Post betekende het nieuws over de geconstateerde doping van een van zijn vedetten een schok. 'Maar we moeten kleur bekennen', aldus Post, 'de situatie is zoals hij is. Hoewel de contra-expertise altijd dezelfde uitslag geeft, hebben we deze toch laten uitvoeren. We hebben de hele zaak onderzocht en geconstateerd dat er fouten zijn gemaakt.'

De verantwoordelijkheid voor de medische begeleiding bij Panasonic ligt dit jaar in handen van dokter Peter Janssen. De Brabantse arts begeleidde Theunisse en Rooks eerder bij PDM. Post stelde gisteravond met klem dat Janssen bij zijn ploeg zal blijven. De afgelopen weken heeft Post dagen moeten besteden Theunisse te motiveren zijn loopbaan voort te zetten. 'Hij is dat natuurlijk ook contractueel verplicht. We hebben alles op een rijtje gezet. We weten wat er gebeurd is en we kunnen vol goede moed verder. Hij zat met een schrikreactie. Gert-Jan is intussen vastbesloten de komende grote etappewedstrijden goede prestaties neer te zetten.' In de Ronde van Frankrijk van twee jaar geleden had Theunisse, destijds lid van de ploeg PDM, eveneens een bijzonder hoog testosterongehalte. Twintig waar zes het maximaal toelaatbare was voor beroepswielrenners. Theunisse heeft toen ten stelligste ontkend een 'gebruiker' te zijn. 'Wie doping slikt, moet levenslang worden geschorst. En als ik betrapt word, stop ik met wielrennen', waren stellingen van de Nederlander, wiens toenmalige ploegleider Jan Gisbers bij die affaire felle kritiek uitte op de Tour-organisatie. In de ogen van Gisbers en manager Manfred Krikke waren er ernstige procedurefouten gemaakt. 'Het is een schandaal', aldus het tweetal, 'dat een televisiestation meldt dat er renners zijn betrapt, voordat de coureurs zijn ingelicht.'

Volksheld

Dat Theunisse in 1988 zijn carriere voortzette was het gevolg van de vele opbeurende reacties van de Nederlandse supporters. In plaats van een zondaar werd hij een held van het volk. Na zijn eerste dopingzaak heeft Theunisse altijd volgehouden in 1988 onschuldig te zijn geweest en nooit te hebben geweten hoe het mogelijk was dat zijn testosteron-gehalte tot zo'n uitzonderlijke hoogte kon stijgen. In 1989 rekende hij af met alle sceptici. Juist in de Ronde van Frankrijk leverde hij prestaties van formaat. Hij won de koninginnerit naar Alpe d'Huez met een voor een Nederlander nooit eerder vertoonde solo over drie bergtoppen en meer dan honderd kilometer.

Na afloop toog hij fluitend naar de dopingcontrole, waar niets onregelmatigs werd vastgesteld. Een week later werd hij in Parijs gehuldigd als bergkoning. Theunisse had zijn naam gezuiverd en kon voor een salaris van een miljoen gulden per jaar overstappen naar Post, die Theunisse, net als Steven Rooks, speciaal voor de Tour de France aantrok.