ROBERT EENHOORN; Gebrek aan basisscholing

De verhalen volgen elkaar razendsnel op. De 22-jarige Robert Eenhoorn, honkballer bij Levis Neptunus, zou grote kans maken een profcontract te krijgen in Amerika. De korte stop uit Rotterdam speelde het afgelopen seizoen in Amerika op het Davidson College, waar ook bondscoach Jim Stoeckel de scepter zwaaide. Hij blonk daar zo uit dat het toonaangevende blad Baseball America hem al een goed kans geeft bij de eerste selectieronde voor de profs te worden gekozen. Volgende maand kan een jongensdroom werkelijkheid worden.

Profhonkballer worden in Amerika. Ook Nederlandse spelers spreken er vaak over. Duizelingwekkende bedragen gaan daar om. In de top wel te verstaan. Welke honkballer wil nu niet behoren tot dat uiterst selecte groepje van zo'n 100 spelers, dat uit vrijwel allemaal miljonairs bestaat? De salarissen zijn zelfs voor de voetbalwereld indrukwekkend. In het unieke systeem van het tophonkbal in Amerika met zijn slechts 26 stedenploegen, waarbinnen versnippering van talent uitgesloten is, zijn de beste spelers ter wereld verenigd. Twintig procent van die spelers komt niet uit de Verenigde Staten zelf, maar uit vooral Midden- en Zuidamerikaanse landen.

Er zit geen Nederlander bij. Natuurlijk er is ooit een Johnny Van der meer geweest met de bijnaam 'The Dutch Master', die zich van 1937 tot 1951 in de top heeft weten te handhaven. Maar die was geboren in Amerika uit Nederlandse emigranten. Ook Bert Blijleven, geboren in Zeist, is een topper van de eerste orde, maar ook hij heeft zijn honkbalopleiding in Amerika gehad, omdat hij al op 2-jarige leeftijd met zijn ouders is geemigreerd. Wel hebben Martin Ronnenbergh en later Tonny Cohen het bij de profs geprobeerd. Zij kwamen uiteindelijk niet verder dan voor een karig loon bij de lagere profclubs een aantal jaren mee te spelen.

Slechts een Nederlandse honkballer heeft ooit de top, de major leagues, gehaald en dat is Win Remmerswaal. Hij werkte zich in 7 jaar minor leagues op tot een werper die voor de Boston Red Sox heeft gespeeld. Weliswaar maar een seizoen en dan ook nog maar voor enkele innings, maar voor hem is die jongesdroom ooit werkelijkheid geworden. Vorig jaar was Remmerswaal coach bij Piates uit Amsterdam, nu zit hij weer in Italie waar hij assistent-coach is bij Roma dat in de hoogste Italiaanse klasse speelt. Hoe denkt Remmerswaal over de kansen van Robert Eenhoorn. Kansen die de Rotterdammer ook worden toegedicht door bondscoach Jim Stoeckel die onlangs is benoemd tot scout voor de profclub van de Los Angeles Dodgers. 'Dat is heel moeilijk te zeggen', aldus Remmerswaal. 'Honkbal in Nederland en baseball in Amerika zijn absoluut niet met elkaar te vergelijken. Daar speel je elke dag honkbal en staat bij wijze van spreken op iedere hoek van de straat een coach. Een kans hebben in de big leagues, zoals de Amerikanen zeggen, hangt van veel meer factoren af dan alleen maar van talent'.

'Menteliteit bij voorbeeld', vervolgt Remmerswaal. 'Elke dag reizen, elke dag honkballen. Naast een aantal technische eigenschappen moet je ook een aantal mentale kenmerken hebben en bovendien een perfecte coordinatie van bewegingen. Je moet kortom van heel goede huize komen wil je die top bereiken. Nederlanders in Amerika beginnen altijd met een enorme achterstand. Wij hebben de basisscholing niet, hebben die keiharde leerschool in Amerika gemist en moeten daarom nog een heleboel leren. Daarom zegt ook zo'n eerste keus bij de selectierondes zo weinig. Veel van die jongens komen zelden boven de middelmaat uit, terwijl degenen die later zijn gekozen en zo op het oog minder in huis hadden het juist wel maakten. 'De kansen inschatten van Robert Eenhoorn vind ik daarom moeilijk. Ik vind hem niet snel, heeft nog een matige handschoentechniek en vooral van zijn slagprestaties ben ik niet onder de indruk. Rikkert Faneyte bij voorbeeld, die nu net als Eenhoorn op college-niveau honkbalt in Amerika, is veel meer allround. Maar dat Eenhoorn daarmee minder kansen zou hebben om de absolute top te halen, is niet te zeggen. Misschien geld schiet hij ineens als een raket omhoog, vooral als hij veel heeft opgestoken op die collegue. Daar kun je, ook Jim Stoeckel niet, een zinnig woord over zeggen in dit stadium'.

    • Joop Köhler