Pure snarenmuziek kalmeert hond en baas

'Ook de cowboys in Knoxville, Tennessee wisten onze muziek te waarderen', vertelde contrabassist Ernst Glerum vorig jaar na de tournee die het Amsterdam String Trio toen juist achter de rug had. De tijdens die tournee prachtig opgenomen CD Wild West (verschenen op Nimbus) laat cowboys of geen cowboys in ieder geval horen waar het Amsterdam String Trio voor staat: pure snarenmuziek waarbij intense betrokkenheid en laconieke distantie elkaar op een wonderlijke wijze in evenwicht houden.

Wie verwachtte dat deze CD gisteren keurig zou worden herhaald, vergiste zich. Er werd niet een stuk van gespeeld. Het trio had wel een ander Amerikaans souvenier op het programma, te weten Don't pass in on, een maf stuk country en western-muziek met een heuse hotsolo-cellist Ernst Reijseger. Dit op het juiste moment ingezette stuk - een blaffende hond had net het klokkenmotief in Venusklanken van vals commentaar voorzien - vormde een vrolijk intermezzo in een verder nogal serieus programma, andermaal geheel van de hand van altviolist Maurice Horsthuis.

Het lange Le tombeau de Jean Nicot liet zich nog niet geheel overzien. Uit kortere stukken bleek overduidelijk dat Horsthuis' ideeen nog lang niet zijn uitgeput. In Woensdag werd nauwelijks gestreken maar werden de snaren vooral met de stokken aangeslagen, in Vrijheid komt de cello als een zingende zaag. Misschien nog opmerkelijker dan het instrumentgebruik was Horsthuis' rolverdeling in veel stukken: niet zelden zorgde hij zelf voor de continuo's terwijl bassist Ernst Glerum mocht schitteren zoals bijvoorbeeld in het derde deel van De Spul.

Dat het Amsterdam String Trio iets vermag bleek misschien nog het best uit het gedrag van de hond. Een Amerikaanse cowboy inpakken, dat lukt nog wel met een truc, een Nederlandse hond plus zijn baas tot zwijgen brengen, dat is pas echt een prestatie.

Concert; Het Amsterdam String Trio bestaande uit Maurice Horsthuis (altviool), Ernst Reijseger (cello), Ernst Glerum (contrabas). Gehoord: 18/5 BIMhuis, Amsterdam. Verder te horen: zondag 15.30 uur Maastricht, Intropodium; 2/6 Utrecht, SJU-huis; , 3/6 Den Haag, Korzo; 6/6 Amsterdam, Shaffy.

    • Frans van Leeuwen