Koersen Taiwan dalen 6,4 procent

ROTTERDAM, 19 mei - De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Taipei, de hoofdstad van Taiwan, kelderden gisteren met 6,4 procent. De grote beurzen verloren licht.

In Taiwan daalde de beursindex gisteren tot 7416,96 punten, het laagste peil sinds april 1989. Handelaren hebben het vertrouwen in de economie verloren.

Het Dow-Jones gemiddelde op Wall Street daalde licht met 11,80 punten en sloot op 2819,91 punten. Eerder deze week waren in New York records gebroken.

De beurs in Londen nam gisteren ook iets gas terug nadat donderdag de koersen met 2,85 waren gestegen, de grootste winst in meer dan twee jaar. Handelaren waren donderdag enthousiast over berichten dat het Britse pond op niet al te lange termijn tot het Europees Monetair Stelsel zou toetreden.

Gisteren daalde de toonaangevende Financial Times index van 100 aandelen 15,3 punten (0,67 procent) tot 2.269,1, mede onder invloed van het lagere Wall Street. Het damrak volgde Londen: de Amsterdamse koersindex daalde gisteren van 199,1 naar 196,1. In Taiwan staat de index meer dan veertig procent onder het peil van nog geen vier maanden geleden. Op 2 februari sloot de beurs op een record van 12.495,34. Volgens analisten is het gedaan met de goede jaren waarin de koersen in 1989 nog met 88 procent stegen. In 1988 bedroeg de stijging zelfs 119 procent en in 1987 120 procent.

Effectenhandelaar Peter Kurz van Baring Securities weet de koersval te verklaren. 'Als je met je rechterarm een supertanker in de lucht houdt, wordt je uiteindelijk moe en komt hij naar beneden.'

Een rationelere verklaring wijst op de woekeraars, die hun klanten dwingen hun posities te gelde te maken. Ook de grote handelaren verkeren in financiele moeilijkheden.

James Lin van Ting Kong Securities is pessimistisch over de nabije toekomst van de markt. De aandelen zijn overgewaardeerd, de politieke situatie is instabiel en geruchten doen de ronde. Als de index door de 7000 punten breekt, zal hij ook snel naar de 5500 kelderen, aldus Lin.