Koersen Damrak stijgen door buitenlandse invloed

AMSTERDAM, 19 mei - De koersen in Amsterdam werden deze week meegetrokken in de euforie op de beurzen van New York en Londen. De koersindex steeg tot en met donderdag naar een niveau van 199,1, bijna zeven punten hoger dan eind vorige week. Gisteren nam de barometer met drie punten verlies iets gas terug en sloot op 196,1. Bij de aandeelhouders van Pirelli Tyre was er deze week de gelegenheid publiekelijk uit te huilen over de catastrofale ontwikkelingen bij hun fonds sinds de beursintroduktie van het afgelopen jaar. Met de koers op grofweg de helft van de introduktieprijs was er weinig reden tot tevredenheid. President-commissaris Wisse Dekker, in deze tijden toch al een geplaagd man, moet dan ook wel tegen de aandeelhoudersvergadering van afgelopen week hebben opgekeken. De reacties uit de zaal bleven echter beschaafd.

Aan de bestuurskant van de tafel vond men dat met de huidige lage beurskoers 'Pirelli te zwaar gestraft is' voor de tegenvallende cijfers. Maar op de beursvloer staat de manier waarop Pirelli met het slechte nieuws kwam, nog goed in het geheugen gegrift. En daarnaast lijkt de koersval een aanwijzing dat een buitenlands fonds dat vooral om belastingtechnische redenen Amsterdam als vestigingsplaats kiest, op onvoldoende steun vanuit de Nederlandse beleggersmarkt kan rekenen. De schimmige toekomstperspectieven van Pirelli werden deze week beloond met een verdere koersdaling.

Als president-commissaris en voormalig directievoorzitter van Philips, kon Dekker zien dat de aandelenkoers van het elektronica-concern juist aantrok. Het offeren van directievoorzitter Van Der Klugt - die er niet in slaagde de erfenis van zijn voorganger in goede banen te leiden - had kennelijk een positieve uitwerking. De koers sloot de week af op 33 gulden, een winst van 1,60 gulden ten opzichte van een week geleden.

Inmiddels is bekend dat een belangrijk deel van de verliezen over het eerste kwartaal bij Philips is veroorzaakt door de overneming van Headstart Technologies, dat begin vorig jaar werd overgenomen van Vendex. Dat werpt een wat merkwaardig licht op de uitlatingen van voormalig Vendex-topman prof. A. van der Zwan, die waarschuwde voor schadeclaims van Amerikaanse beleggers tegen Philips wegens het achterhouden van belangrijke informatie.

Opmerkelijke aktiviteiten waren er de afgelopen weken in het aandeel Orco Bank ('Your personal and discreet bankers'). Orco zou, zo willen de verhalen, door zijn lage beurskoers een aantrekkelijke overname-kandidaat zijn voor een grotere bank. Dat zou dan tevens een einde maken aan het slepende conflict met de fiscus over de bankstatus van Orco Bank. Voor commentaar was gisteren niemand bereikbaar, maar een feit is dat er grote omzetten in het fonds worden gemaakt. Er is volgens de hoeklieden duidelijk een koper in de markt.

De cijfers over het eerste kwartaal van Koninklijke Olie werden door de beurs positief ontvangen. Niet zozeer vanwege de mooie kwaliteit van de winst - net zoals bij Philips werd de winst voor een belangrijk deel bepaald door buitengewone baten - maar wel omdat de uitkomst overeenkomstig de verwachting was. De koers van het aandeel wist donderdag zelfs drie gulden te winnen tot fl.145,80 en sloot de week af op fl.140,70, enkele dubbeltjes lager, het uitgekeerde dividend van fl.

4,40 in aanmerking genomen. Een groep aandeelhouders van Verkade wil het bod van fl.400 van het Engelse United Biscuits opdrijven naar fl.500 tot fl.550. Verkade sloot op fl.404,70.

    • Steven Adolf