Giromaatpas geschikt voor gebruik in buitenland

ROTTERDAM, 19 mei - De Postbank begint deze zomer met aanpassing van de door haar uitgegeven giromaatpassen, waardoor ze geschikt worden voor gebruik in buitenlandse geldautomaten. Dat heeft de bank gisteren bekendgemaakt.

De nieuwe giromaatpas krijgt een ander uiterlijk dan de bestaande en wordt voorzien van een tweede magneetstrip. Die dient voor gebruik in geldautomaten in het buitenland. Overigens zullen de nieuwe giromaatpassen daarvoor eerst in het najaar kunnen worden gebruikt, omdat pas dan zo'n 20.000 geldautomaten, in de belangrijkste vakantielanden, daarvoor zijn opengesteld.

Oude giromaatpassen, geheel zonder magneetstrip, worden per 1 juni niet meer geaccepteerd als legitimatiemiddel en kunnen vanaf die datum niet meer in winkels en postkantoor worden gebruikt. De afgelopen tweeenhalf jaar heeft de Postbank ruim 6 miljoen rekeninghouders voorzien van een pas met PIN-code.

Met het ongeldig verklaren van de oude passen wordt, aldus de Postbank, een belangrijke stap genomen in de beveiliging van het betalingsverkeer. Bij gebruik van de giromaatpas met PIN-code is misbruik ervan vrijwel uitgesloten, zo stelt de bank.

Met ingang van 1 juni is ook het garantiebedrag van de girobetaalkaart verhoogd. Per girobetaalkaart kan dan maximaal 300 gulden worden uitgeschreven. Nu is dat nog 200 gulden.