Gesprekspartner NL-journalisten in Ethiopie gefolterd

ROTTERDAM, 19 mei - De Ethiopische regering martelt een 38-jarige Ethiopier die deze week in de hoofdstad Addis Abeba met twee Nederlandse journalisten heeft gesproken. Dit hebben de verslaggevers vernomen van een ooggetuige.

De Ethiopier, Tilahun Fardesse, werd woensdagmiddag op straat samen met twee landgenoten en de beide Nederlanders door de geheime politie gearresteerd, kort nadat hij een interview had gegeven. De journalisten, correspondent Koert Lindijer van deze krant en VPRO-medewerker Ton van der Graaf, zijn gistermiddag na twee dagen 'hotelarrest' vrijgelaten en hebben Ethiopie ongedeerd verlaten.

De in beslag genomen bandopnamen van het vraaggesprek hebben ze niet terug gekregen. Over het lot van de andere twee Ethiopiers bestaat onduidelijkheid. De verslaggevers vermoeden dat degene die als 'vertaler' bij het gesprek aanwezig was, is vrijgelaten.[Het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag zal de tijdelijk zaakgelastigde in Ethiopie maandag om opheldering laten vragen bij de Ethiopische autoriteiten, zo heeft een woordvoerder meegedeeld. Tevens zal om teruggave van de in beslaggenomen banden worden gevraagd.]Lindijer en Van der Graaf wilden in Addis Abeba de stemming onder de bevolking peilen, nadat de leider van het communistische bewind, generaal Haile Mariam Mengistu, eerder dit jaar hervormingen had aangekondigd. Ze mochten van de Ethiopische autoriteiten geen straatinterviews maken.

Faresse, die in een woning was geinterviewd, had volgens Lindijer zelf op het gesprek aangedrongen. 'Wij hebben hem uitdrukkelijk gevraagd of het wel veilig was. Hij zei dat ze zelf veiligheidsmaatregelen hadden getroffen en dat hij ons graag wilde spreken. 'Het risico moet ik nemen, want ik wil dat mijn kinderen in een vrij land leven', vertelde hij ons', aldus Lindijer.

In het vraaggesprek had Faresse verteld dat hij in het midden van de jaren zeventig was opgepakt en twee jaar gevangen was gezet, omdat hij oppositie voerde tegen de 'rode terreurcampagne' van het Ethiopische bewind. Twee jaar geleden was hij opnieuw gearresteerd, nadat hij lifters had vervoerd die volgens de staatsveiligheidsdienst lid waren van een Ethiopische verzetsbeweging. Lindijer: 'Hij liet ons de littekens zien die hij bij martelingen had opgelopen.'