ZOUTKAMP - Uit protest tegen schietoefeningen van ...

ZOUTKAMP - Uit protest tegen schietoefeningen van het leger hebben garnalenvissers gisteren in alle vroegte hun schepen op een zandbank gezet voor de Groningse kust, in het schootsveld van het oefenterrein in de Marnewaard. De oefeningen werden daarom verplaatst naar vandaag. Op 42 dagen van het jaar mag in verband met de oefeningen niet worden gevist in een deel van de Waddenzee. Tien garnalenvissers uit Usquert en Zoutkamp willen de schade die zij door het vangstverbod lijden, verhalen op Defensie. Vorig jaar dienden zij een schadeclaim in. Defensie heeft onlangs laten weten bereid te zijn tot een gesprek over beperking van de schade. Volgens een legerwoordvoerder is het aantal schietdagen na klachten verminderd. Ook milieugroepen hebben bezwaren, vooral tegen de geluidsoverlast. Tijdens korte vakanties, zoals met Pasen, wordt daarom niet meer geschoten. (Foto ANP)