Zigeuners klagen ministers aan wegens 'ambtsmisdrijf'

DEN HAAG, 18 mei - De belangenvereniging voor zigeuners ROM zal bij de procureur-generaal van de Hoge Raad een verzoek indienen tot vervolging van de ministers Dales (binnenlandse zaken) en Hirsch Ballin (justitie) wegens ambtsmisdrijf. De ministers zijn een toezegging zigeuners als categorie uit de politieformulieren en -registers te laten schrappen niet nagekomen, meent Rom. De categorie 'jood' is daaruit wel verwijderd. De toezegging zigeuners niet meer als zodanig te registreren, is in april vorig jaar gedaan door de toenmalige minister van binnenlandse zaken Van Dijk. Sindsdien, aldus een woordvoerder van ROM, heeft minister Dales herhaaldelijk gezegd dat de toezegging ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Het ministerie van justitie bevestigt dat de praktijk nog steeds bestaat, zoals ook hindoestanen of Chinezen als aparte categorie worden aangeduid. Een commissie van toezicht heeft anderhalve maand geleden besloten de formulieren van de politie ingrijpend te wijzigen. De term zigeuner zal niet meer worden gebruikt op nieuwe formulieren. De belangenvereniging ROM vraagt al sinds 1977 om verwijdering van de term zigeuner uit de politieregisters. Het is, aldus ROM, een vorm van discriminatie en daarmee in strijd met de grondwet. De organisatie vreest misbruik van de registratie. De ervaringen met de nazi's in de Tweede Wereldoorlog is men niet vergeten, aldus de woordvoerder. Volgens hem worden zigeuners via de politieradio aangeduid met de code Zaandam Wit.