Vooral acties ziekenhuizen in Randstad

ROTTERDAM, 18 mei - Acties in de gezondheidszorg zijn er vandaag vooral in de Randstad. In Amsterdam wordt in drie ziekenhuizen zondagsdienst gedraaid. Ook instellingen in Rotterdam, Dordrecht, Kerkrade en Emmen draaien zongdagsdienst. Werkonderbrekingen van enkele uren vinden in tien instellingen plaats, vooral in Rotterdam en Amsterdam. De voedingsdienst van De Honte in Zeeuws-Vlaanderen houdt een 24-uursstaking. Met deze acties willen de bonden hun eisen voor salarisverhoging en verlichting van de werkdruk kracht bijzetten.

Leden van de vereniging Verplegenden en Verzorgenden in Opstand (VVIO) hebben vanmorgen een zaal op het kantoor van het pensioenfonds PGGM bezet. Hierdoor werd een vergadering uitgesteld waarin de verlaging van de pensioenpremie ten behoeve van salarisverhoging zou worden besproken. De VVIO is tegen deze overheveling.

Ook in de bejaardenzorg beginnen de acties op gang te komen, vooralsnog vooral in Rotterdam en omgeving. Vandaag zijn daar twee werkonderbrekingen van een uur en een stiptheidsactie. De werknemers in de bejaardenzorg zijn moeilijker in actie te krijgen en willen anders actie voeren dan hun collega's in de gezondheidszorg, aldus een woordvoerder van CFO. Voor de komende week zijn al zestien draaiboeken binnen zijn bij de bond, voornamelijk met min of meer ludieke acties.