Topman Dagbladunie liep twee keer averij op

ROTTERDAM, 18 mei - Het plotselinge vertrek van drs. B. Q. Voors als directie-voorzitter van de Dagbladunie (uitgever van onder meer Algemeen Dagblad en NRC Handelsblad) komt voor ingewijden bij deze Elsevier-dochter niet als volslagen verrassing.

Van Voors, die per 15 juli opstapt 'naar aanleiding van een verschil van mening over de grenzen van de statutaire bevoegdheden', was bekend dat hij zich bepaald niet senang voelde als uitvoerder van Elsevier-directieven. 'Voors wilde waarschijnlijk meer vrijheid van beleid, maar wat precies het breekpunt is geweest, weet ik niet', zegt K. M. de Jong, voorzitter van de groepsondernemingsraad dagbladen van de Dagbladunie. Voors (50) zelf wilde gisteravond geen nadere mededelingen doen. 'Mijn belangen zijn er niet mee gediend om nu in de openbaarheid te treden.' Voors zegt nog geen nieuwe werkkring te hebben gevonden. De Dagbladunie hult zich verder in stilzwijgen over het conflict. Dat geldt ook voor Voors' opvolger, Dagbladunie-directeur ir. G. J. van den Berg (47). De hoofdredactie van NRC Handelsblad zegt het vertrek van Voors te betreuren. 'We hebben altijd goede ervaringen met Voors gehad', aldus hoofdredacteur dr. B. Knapen.

Sinds zijn aantreden in 1987 is Voors geconfronteerd met twee 'incidenten', die hem volgens ingewijden als directievoorzitter hebben 'beschadigd'.

Eind 1988 moest hij in opdracht van de Elsevier-top de fusie van de toenmalige Nederlandse Dagbladunie en de Perscombinatie (uitgeefster van Het Parool, Trouw en De Volkskrant) uitvoeren. 'Die fusie was hem door Elsevier in de schoenen geschoven. Hij was daar zeer ongelukkig mee. Hij liet blijken dat hij een opdracht moest uitvoeren waar hij niet achter stond', aldus De Jong.

De omstreden fusie mislukte, vooral door verzet van de redacties. Dat deed afbreuk aan Voors' prestige binnen Elsevier. Zijn tegenspeler bij de Perscombinatie, directie-voorzitter drs. M. de Jong, pakte naar aanleiding van de mislukte fusie vorig jaar zijn biezen. Voors kwam vorig jaar in conflict met de redacties van Algemeen Dagblad en NRC Handelsblad, die onder andere een 'dertiende maand' eisten. De journalisten vonden dat de directie de discussie over hun materiele eisen al jaren uit de weg was gegaan. Tijdens het conflict kwamen de twee kranten door werkonderbrekingen enkele keren niet uit. Ook toen zou Voors de grenzen van zijn statutaire bevoegdheden te beperkt hebben gevonden: in Elsevier-verband had hij weinig manoeuvreerruimte.

Mensen die met Voors hebben samengewerkt noemen hem 'een zeer intelligente man'.

De Jong: 'Maar contactueel is hij slecht. Een hele moeilijke man om mee samen te werken'.

De ondernemingsraad was destijds tegen zijn benoeming - Voors kwam van Elsevier-dochter Misset - omdat hij niet 'in de bedrijfscultuur van de Nederlandse Dagbladunie paste'.