Signaal Belgrado afgewezen

BELGRADO, 18 mei - De naar meer onafhankelijkheid strevende nieuwe regeringen van de Joegoslavische deelrepublieken Slovenie en Kroatie hebben gisteravond de waarschuwing van de Joegoslavische president Borisav Jovic, dat mogelijk de noodtoestand wordt afgekondigd, naast zich neergelegd. Jovic zei woensdag in zijn inaugurele reden, dat het onafhankelijkheidsstreven van het Sloveense en Kroatische volk niet grondwettelijk is. De president heeft gezegd maatregelen te zullen nemen om Joegoslavie bij elkaar te houden en te beschermen tegen separatistische tendensen. 'Wij verwerpen de onconstitutionele uitspraak die het grondwettelijke recht ontkent op onafhankelijkheid van de Sloveense en Kroatische republieken', zeiden de leiders van de Sloveense Democratische Coalitie DEMOS en de Kroatische Democratische Unie (CDU). DEMOS en de CDU versloegen vorige maand de communisten in de eerste democratische verkiezingen sinds 45 jaar in de republieken. De nieuwe leiders van de twee republieken verzetten zich fel tegen het streven van de grootste Joegoslavische deelrepubliek Servie, dat een voortzetting van het centralistisch bestuur van het grote Balkanland voorstaat.