Schuld en boete in een fascistische context

AMSTERDAM, 18 mei - De schrijver Louis Ferron krijgt de AKO-literatuurprijs 1990 voor zijn boek Karelische nachten. Na afloop van een diner in het Amstel Hotel maakte juryvoorzitter A.van der Zwan dat gisteren bekend. Aan de prijs, die voor de vierde keer werd toegekend, is een bedrag van 50.000 gulden verbonden. De jury koos Karelische nachten uit zes boeken die op 5 april genomineerd werden. Naast Ferrons roman waren dat Zwarte sneeuw van Christine D'haen, De psychologie van de zwavel van Atte Jongstra, Humeuren en temperamenten van Gerrit Komrij, Wraak! van Joost Niemoller en De kip die over de soep vloog van Frans Pointl. Van der Zwan onthulde dat op de avond van de bekendmaking van de nominaties de jury al besloot welke titel had gewonnen, wat het systeem van nominaties overbodig lijkt te maken. De jury bestond naast Van der Zwan uit Renate Dorrestein, Sem Dresden, Leo Geerts en Rudi Wester.

De jury omschreef Karelische nachten als 'een meeslepend werkstuk (...) dat eigenzinnig en weerbarstig is'.

De winnende roman van Ferron, uitgekomen bij de Bezige Bij, gaat over een schrijver die goede sier maakt met een roman die door zijn gestorven vriend is geschreven. De succesvolle ik-figuur is geobsedeerd door zijn vader, die na in de Tweede Wereldoorlog in Duitse dienst te zijn geweest, zich zou hebben gevestigd in Karelie. Louis Ferron zei desgevraagd dat de schrijver in de roman geent is op George Kettmann jr., een Nederlandse schrijver die in SS-dienst was, en de vader van de hoofdpersoon op zijn eigen vader en George Kettmann te zamen. Ferrons vader diende destijds aan het Oostfront.

Louis Ferron, in 1942 in Leiden geboren, debuteerde in 1962 met gedichten in Maatstaf. Vanaf 1974 publiceerde hij ook romans, waaronder Het stierenoffer, De keisnijder van Fichtenwald en Turkenvespers. In zijn boeken verwerkt hij de problematiek van schuld en boete, meestal in een fascistische context.

Tijdens het geanimeerde diner in het Amstel Hotel maakte de voorzitter van het bestuur van de AKO-literatuurprijs, Chris de Ruig, bekend dat de prijs vanaf heden voor onbepaalde tijd jaarlijks wordt toegekend. Hij sprak zich tevens lovend uit over de verviervoudiging van het bedrag, verbonden aan de P. C. Hooftprijs voor literatuur. 'Onze Stichting wil de Staat der Nederlanden niet naar de kroon steken als het er om gaat de Nederlandse literatuur te honoreren.' Behalve Gerrit Komrij waren alle genomineerde auteurs aanwezig. Frans Pointl verklaarde voor de bekendmaking al dat hij de prijs echt niet hoefde te ontvangen. Wel vreesde hij 'na dit diner een verwijskaart voor de maag-specialist te kunnen gebruiken'.

Over het eten waren verder weinig klachten. Louis Ferron signeert morgen van 14.00 tot 16.00 bij de Athaeneum boekhandel in Haarlem, Gedempte Oudegracht 70, Haarlem.

    • Lucas Ligtenberg