Philips bezuinigt fl.600 miljoen in computertak; Verliezen opgelopen tot ruim fl.3,5 miljard

EINDHOVEN, 18 mei - De zwaar verliesgevende divisie Informatiesystemen van Philips heeft van de Groepsraad opdracht gekregen om op jaarbasis een bedrag van circa 600 miljoen gulden te bezuinigen op een omzet van 3,1 miljard gulden.

Dat moet gebeuren door saneringen en door bijstelling van het produkt- en ontwikkelingsbeleid. Dat betekent onder meer dat Philips meer zal inkopen en minder zelf zal fabriceren. Volgens bronnen binnen de onderneming heeft Philips sinds in 1963 met computers werd begonnen, al 3,5 tot 4 miljard gulden verlies geleden op informatiesystemen.

Philips wil niet reageren op verliescijfers en maatregelen die moeten worden genomen, maar bevestigt wel 'dat allerlei reorganisatieplannen zijn opgesteld'.

De inhoud daarvan zal kort voor de zomervakantie of kort daarna worden bekendgemaakt. Vakorganisaties en ondernemingsraad houden rekening met een forse personeelsvermindering. Bij de divsie werken zo'n 17.000 mensen, van wie ongeveer 2.300 in Den Haag en Apeldoorn. Intussen gaat de positieverslechtering van de divisie onverminderd verder. Volgens het marktonderzoekbureau Dataquest is de Nederlandse verkoop van personal computers in het eerste kwartaal met 40 procent gedaald. Maar een Philips-woordvoerder zegt dat de totale PC-afzet van het concern in die periode gelijk is gebleven. Het verlies van de divisie liep in die eerste drie maanden op tot 140 miljoen gulden, zeven keer zoveel als in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Die sterke stijging van de verliezen had zich in de tweede helft van 1989 al aangediend. Daar kwam in het eerste kwartaal van dit jaar nog eens een grote strop bovenop bij het Amerikaanse dochterbedrijf Headstart Technologies, dat pas in maart vorig jaar door Vendex aan Philips is overgedaan. Dit bedrijf, dat Philips van extra distributiekanalen voor personal computers moest voorzien, heeft zich volledig op de marktontwikkelingen in de Verenigde Staten verkeken. Daardoor zat het bedrijf plotseling met tienduizenden Koreaanse computers in het magazijn, die in maart als onverkoopbaar moesten worden afgeboekt. Daarmee was Headstart in het eerste kwartaal van dit jaar verantwoordelijk voor ongeveer eenderde van de verliezen in de divisie. Harry Fox, de ook van Vendex overgenomen bedrijfspresident, is inmiddels vertrokken.

Volgens ir. W. Klimbie, voorzitter van de ondernemingsraad, is de onrust binnen de divisie bijzonder groot. Dat heeft onder meer te maken met de opdeling van de divisie Telecommunicatie en Data Systemen, die per 1 januari formeel haar beslag heeft gekregen. De nieuwe divisies Informatie Systemen en Communicatie Systemen, beide verliesgevend, waren pas vier jaar geleden 'om strategische redenen' samengevoegd. Volgens Klimbie is de scheiding van stafafdelingen en fabrieken sinds 1 april een feit, maar verstoort 'de desintegratie' van de verkooporganisaties in zo'n 20 landen nog altijd het verkoopproces.

Net als de computerbedrijven Wang en Nixdorf heeft Philips een aantal belangrijke marktontwikkelingen te laat onderkend, zoals de verdringing van de minicomputer door de personal computer en de roep om 'open computersystemen', die makkelijk met andere apparatuur kunnen worden verbonden. Maar erger nog, vindt bestuurder J. de Graaf van de Federatie van Hoger Philips Personeel (FHPP), is dat de onderneming niet sneller gereageerd heeft toen die inzichten begin vorig jaar eindelijk waren doorgedrongen. 'Het heeft mij hogelijk verbaasd dat er nog steeds geen plannen liggen. Kennelijk is de nieuwe directie geconfronteerd met zo'n puinhoop met zo weinig perspectief dat ze niet weet hoe de zaken om te buigen', aldus De Graaf.

De Graaf vreest dat snelle maatregelen opnieuw zullen uitblijven door de machtswisseling in de Philips-top, die ook dr. G. Lorenz de kop heeft gekost, het lid van de Groepsraad dat verantwoordelijk was voor de computerdivisie. Daarbij speelt volgens hem ook een rol dat Philips nog in onderhandeling is met een partner, mogelijk Olivetti, over vergaande samenwerking op computergebied. 'Intussen gebeurt er nog altijd niets. Zo dreigt de onderneming van impasse naar impasse te lopen.'

    • Dick Wittenberg