Pentagon laat bondgenoten vrij bij defensiebegroting

WASHINGTON, 18 mei - Na dertien jaar heeft het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van defensie, gisteren in het openbaar afstand gedaan van de eis aan de NAVO-bondgenoten om de defensiebegroting met drie procent te laten groeien. 'Gegeven de veranderingen in de Europese veiligheidsbehoeften vragen we niet meer aan onze bondgenoten om hun defensiebegroting met drie procent te laten stijgen', aldus een verklaring van het Pentagon gisteren. De beslissing om van de jaarlijkse drie procent af te zien zou door de hele NAVO zijn genomen.

Deze groei-afspraak hadden de NAVO-leden eind jaren zeventig gemaakt. Weinig landen hebben zich eraan gehouden. Vooral de laatste jaren lieten de meeste het afweten. Jaarlijks stelde het Amerikaanse Congres een rapport op over de groeipercentages van de defensiebegrotingen van bondgenoten. Veel Congresleden klaagden bij de behandeling van dergelijke rapporten dat de bondgenoten onvoldoende aan hun defensie deden.

Ook het Amerikaanse ministerie van defensie zelf heeft al aangekondigd de komende jaren voor vele tientallen miljarden te zullen bezuinigen op de uitgaven voor defensie.