Oranje-gevoel bij Rood en Blauw

SPAKENBURG, 18 mei - Het aantal toeschouwers bleek al snel tweeduizend meer dan het vooraf geschatte aantal van drieduizend, maar desondanks had de rijkspolitie van Bunschoten/Spakenburg geen enkele moeite het massaal opgekomen publiek in toom te houden. Het Nederlands elftal zorgt nog altijd voor eensgezindheid, ook in Spakenburg waar de strijd tussen rood (IJsselmeervogels) en blauw (Spakenburg) even laatsmaakte voor het Oranje-gevoel.

Oefenwedstrijden tegen het keurkorps van het Nederlandse voetbal zijn behalve lucratief ook zo goed als gevrijwaard van ongeregeldheden. In die wetenschap maakte de rijkspolitie van Bunschoten/Spakenburg zich gisteren geen zorgen over het verloop van de wedstrijd IJsselmeervogels-Oranje. Met zeven man en een hond achtte het plaatselijke korps de veiligheid meer dan voldoende gewaarborgd. 'Er staan geen belangen op het spel zoals tijdens de derby's tussen Spakenburg en IJsselmeervogels. Bovendien is het de afscheidswedstrijd van Henk de Graaf. Dat zorgt al voor een feeststemming', verklaarde opperwachtmeester H. Windhouwer de 'zachte' aanpak.

Het meeste werk had de politie nog met het toezicht houden op de praktijken van handelaren in Oranje-prullaria die zich voor de hekken van het knusse complex ophielden en het publiek al grotendeels van snuisterijen hadden voorzien voordat de organiserende vereniging dat op het binnenterrein ten bate van de eigen jeugdafdeling had kunnen doen. Niettemin toonde de Spakenburgse voetbalclub zich bijzonder ingenomen met de opbrengsten van het duel die, na aftrek van de kosten, op fifty-fifty-basis met de KNVB moeten worden gedeeld. Met een toegangsprijs van vijftien gulden per persoon hield de club een aardig bedrag over om deze zomer de overkapping van een van de tribunes te financieren.

Bij Oranje spelen andere financiele perikelen nu diverse interrnationals (Van Loen/Anderlecht, Sturing/Manchester United, Kruzen/KV Mechelen en Hiele/Montpellier, SVV) in onderhandeling zijn met potentiele werkgevers. Vooralsnog zorgen die besprekingen van spelers met clubs niet voor onrust. Coach Leo Beenhakker: 'Ik begrijp best dat sommige jongens bezig zijn met hun nabije toekomst, maar dat moet niet ten koste gaan van het Nederlands elftal. Tot nu toe heb ik er weinig last van gehad, mocht het uit de hand lopen dan moet er worden ingegrepen.' Beenhakker koos gisteren voor een geheel andere samenstelling van zijn elftal dan dinsdag in Zeist. Onder de uitverkorenen bevonden zich Van Aerle, Van Tiggelen (halve wedstrijd) en Bosman, die hun eerste test moeiteloos doorstonden. Alleen Erwin Koeman en derde doelman Menzo hebben nog niet gespeeld. Hans Gillhaus opende gisteren de reeks voor het Nederlands elftal, gevolgd door Van Tiggelen. Van Aerle, Van Loen en Fraser bepaalden de eindstand in Spakenburg op 5-0.

    • Leon van Eijndhoven