Ook Shamir heeft met formatie problemen

TEL AVIV, 18 mei - Likud-kabinetsformateur Shamir is er in de eerste termijn van drie weken van zijn formatieopdracht niet in geslaagd een rechtse regering te vormen. Op zijn verzoek heeft de Israelische president Herzog gisteren zijn termijn met drie weken verlengd.

Shamirs formatie stuit op ideologische moeilijkheden met de ultra-rechtse en religieuze partijen. Daarnaast zijn er problemen met de verdeling van de zware portefeuilles.

In het gunstigste geval kan Shamir rekenen op 61 van de 120 stemmen in de Knesset, het parlement. De kleine, ultra-nationalistische Moledet-partij (2 zetels) weigert echter zitting te nemen in een regering die zich baseert op de akkoorden van Camp David en op het Israelische vredesinitiatief van 14 mei 1989. Moledet is voor uitzetting van de Palestijnse bevolking en annexatie van de in 1967 bezette Arabische gebieden.

De orthodoxe Shas-partij, die twee maanden geleden door haar stemonthouding de regering-Shamir ten val bracht, weigert zich inzake het vredesproces door een nationalistisch regeringsprogramma te laten binden. De rechtse Tehiya-partij ligt nog steeds dwars over de portefeuilleverdeling. Shamir stuit ook in Likud op grote moeilijkheden bij de verdeling van de portefeuilles, met name die van defensie en buitenlandse zaken. Ariel Sharon dreigt geen zitting in de regering-Shamir te nemen als hij defensie niet krijgt.

Intussen heeft de publikatie in de Israelische pers van een ontwerp-regeringsprogramma waarin over de stichting van nieuwe nederzettingen in de bezette gebieden wordt gesproken gisteren een scherpe Amerikaanse reactie uitgelokt. William Brown, de Amerikaanse ambassadeur in Israel, heeft op hoog niveau bij het ministerie van buitenlandse zaken daarover zijn ongerustheid uitgesproken. Volgens Brown heeft Shamir bij zijn laatste bezoek aan de VS president Bush voorgehouden 'dat Washington zich geen zorgen hoeft te maken over de zaak van de nederzettingen'.