Nieuwe samenwerking leveranciers defensie

DEN HAAG, 18 mei - Zes Nederlandse bedrijven gaan samenwerken om meer kans te maken op opdrachten van de Nederlandse krijgsmacht voor de produktie van simulatoren. Dit is vanmorgen in Den Haag bekendgemaakt.

Twee weken geleden maakten vijf Nederlandse bedrijven al de vorming van een consortium bekend met als doel meer onderhoudsopdrachten van het Nederlandse leger te verwerven. Beide nieuwe samenwerkingsverbanden kunnen worden gezien als een reactie op aangekondigde bezuinigingen op de defensiebegroting.

Het Nederlands Industrieel Simulatoren Platform (NISP) verwacht dat de krijgsmacht in toenemende mate zal overgaan tot het gebruik van simulatoren met het oog op de hoge kosten van echte oefeningen, het gebrek aan voldoende oefenterreinen en de schade die oefeningen toebrengen aan het milieu. Ook de verschuiving van parate legereenheden naar mobilisatie-eenheden zou de behoefte aan training met behulp van simulatoren doen toenemen.

Het NISP is een initiatief van Fokker Space en Systems, Van Rietschoten en Houwens, BSO Aerospace en Systems, Hydraudyne S en E, DAF Special Products en de Radio Holland Group. De bedrijven willen behalve met elkaar ook samenwerken met wetenschappelijke instituten als TNO en de technische universiteit Delft. Verenigd in het NISP zouden zij een compleet pakket Nederlandse kennis en produktiecapaciteit aan het ministerie van defensie moeten aanbieden.