Mobiele onderzoeksruimtes voor onderzoek borstkanker

ALKMAAR, 18 mei - Vrouwen kunnen voortaan in een 'mammobiel' worden onderzocht op borstkanker. In Alkmaar nam de echtgenote van premier Lubbers gisteren met het ondergaan van een onderzoek de eerste mammobiel in gebruik. Het is de eerste van zo'n vijftig mobiele onderzoeksruimtes, waarmee vanaf 1994 alle vrouwen tussen 50 en 70 jaar vrijwillig eenmaal per twee jaar op borstkanker kunnen worden onderzocht.

Bij vrouwen jonger dan 50 jaar blijkt borstkanker minder vaak voor te komen, bij mannen in nog veel geringere mate. Nederlandse vrouwen lopen zo'n acht procent risico om borstkanker te krijgen. Het is daarmee de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Bij zestig procent van de 7.000 vrouwen waar jaarlijks een kwaadaardige tumor in een borst wordt gevonden, is het gezwel al groter dan twee centimeter. Bij tumoren van een dergelijke omvang blijkt de overlevingskans klein. Bij kleinere gezwellen is de prognose meestal aanzienlijk gunstiger. Dergelijke kleinere tumoren zijn echter meestal niet voelbaar en daarom ook niet bij zelfonderzoek door een vrouw te vinden.

Zoals ook bij andere vormen van kanker, verhoogt vroegtijdige ontdekking aanmerkelijk de kans op genezing. Ook kan dan vaak worden volstaan met minder ingrijpende operaties dan een volledige borst- en lymfe-amputatie. De initiatiefnemers van het landelijk onderzoek verwachten dat vroegtijdige ontdekking bij systematisch periodiek onderzoek op den duur de sterfte aan borstkanker met ruim eenderde zal terugdringen.