'Medicijnenexport bedreigd'

HAARLEM, 18 mei - Nederland moet snel toetreden tot de zogeheten Pharmaceutical Inspection Convention (PIC). Anders verliest de Nederlandse farmaceutische industrie haar exportpositie.

Dat heeft technisch directeur ir. Chr. van Bladeren van het Amerikaanse bedrijf Merck, Sharp en Dohme gisteren bepleit bij de opening van een nieuwe farmaceutische fabriek in Haarlem.

De PIC voorziet in strenge kwaliteitsnormen voor de uitvoer van medicijnen. Omdat Nederland binnen Europa samen met Griekenland en Portugal het enige land is dat zich niet aan die conventie gebonden acht, dreigt de Nederlandse industrie sterk achterop te raken, aldus Van Bladeren.

Doordat ons land niet is toegetreden tot de conventie krijgen Nederlandse bedrijven vrijwel maandelijks inspecteurs uit het buitenland over de vloer. Vooral de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk houden de kwaliteit van de Nederlandse geneesmiddelenproduktie nauwlettend in de gaten.

Zou Nederland de conventie ondertekenen, dan worden de bedrijven geconfronteerd met een eenmalige, strenge controle. 'Daarbij wordt het bedrijf wel in een keer geheel overhoop gehaald', zegt dr. J. C. Sanders, voorzitter van de associatie van de farmaceutische industrie (Nefarma). 'Je moet je er dan bijvoorbeeld niet over verbazen dat ze uit buizen stukken roestvrij staal zagen om te zien of de kwaliteit naar behoren is. Maar dat is een goede zaak. Ben je als land eenmaal toegetreden, dan kun je daaraan een behoorlijke status ontlenen.' Volgens een woordvoerder van WVC is de overheid nu in een vergevorderd stadium van voorbereiding. De voorbereidingen hebben enige tijd stagnatie ondervonden door capaciteitsproblemen bij de Nederlandse inspectie.

De farmaceutisch industrie in Nederland exporteert 90 procent van haar produktie. Die is sinds 1983 opgelopen van 1,6 miljard tot ruim 2,5 miljard vorig jaar.