Kunst-Rai kiest voor een nationaal karakter

Dat zei W.van Krimpen, directeur van de Kunst-Rai gisteren tijdens de presentatie van het programma van deze nationale galeriebeurs, die voor de zesde achtereenvolgende wordt gehouden in de Amsterdamse Rai, van 30 mei tot en met 5 juni. Daarom is de opzet van de Kunst-Rai gewijzigd. Dit jaar is bijvoorbeeld geen 'gastland' op de beurs vertegenwoordigd, dat, zoals tot vorig jaar nog gebruikelijk was, buitenlandse galeries naar Amsterdam haalt om de internationale uitwisseling op gang te brengen. 'We hadden het gevoel dat de buitenlanders de beurs langzamerhand gingen overheersen ten koste van de Nederlanders', aldus Van Krimpen. Volgens hem hadden diverse Nederlandse galeries daarover hun beklag gedaan.

Vorig jaar was bijvoorbeeld gastland Spanje niet alleen met twintig galeries present, maar bovendien werd de centrale tentoonstelling geheel aan Spaanse kunstenaars gewijd. Die expositie - ook een vast onderdeel van de beurs, maar telkens door een andere conservator samengesteld - werd te groot en te kostbaar, aldus Van Krimpen. Daarom is ditmaal een door de Rijksdienst Beeldende Kunst geinitieerde en gefinancierde presentatie geprogrammeerd: Imago, fin-de-siecle in dutch contemporary art. Deze expositie beleeft zijn premiere in de Amstelhal en trekt daarna drie jaar langs musea in Europa, de Verenigde Staten en Japan zal trekken. De expositie is samengesteld door Rene Coelho, directeur van het A'damse 'multi-media-centrum' Montevideo. Imago zal uitsluitend werk tonen van landgenoten. Voorts moet een kleine expositie onder de titel Moving stills de aandacht vestigen op vijf kunstenaarsgroepen uit binnen- en buitenland, die kunst maken met een dadaistische inslag. De Italiaanse groep Banco di Oklahoma SRL bijvoorbeeld maakt zelf geld en exposeert dat vervolgens. 'Wat mij betreft is deze fake-art een nieuwe kunstrichting', aldus een van de organisatoren, galeriehouder Andriaan van der Have. De galeries van verschillende signatuur - sinds vorig jaar wordt behalve beeldende kunst ook design, keramiek, sieraden en meubelen getoond - zullen ditmaal niet in categorieen worden gepresenteerd, maar alle in een hal bijeen worden gebracht. In totaal zullen het er honderd zijn, inclusief een tiental jonge galeries uit het buitenland, het alternatief voor het 'gastland'. Van 30 mei tot en met 4 juni tonen zij hun kunst aan naar schatting 20.000 bezoekers.