Jury in Brooklyn acht blanke schuldig aan racistischemoord

WASHINGTON, 18 mei - Demonstranten buiten de rechtbank in Brooklyn, New York, toonden zich tevreden toen gisteravond een rechtbankjury het oordeel 'schuldig' uitsprak over een van de verdachten van een racistisch geinspireerde moord. Het gaat om een zaak die de gemoederen van de zwarte bevolking van New York sterk in beweging heeft gebracht en tot demonstraties en soms zelfs geweld heeft geleid.

Na meer dan tien dagen delibereren, waarbij buiten werd gedemonstreerd, achtte de jury de verdachte, Joe Fama, schuldig aan de op een na ergste vorm van moord. De jury achtte weliswaar niet bewezen dat Fama de revolver in de hand had. Maar, had de rechter van instructie gezegd, aanwezigheid bij de misdaad kon ook schuld opleveren. Er was gejuich van de vader van het slachtoffer, de 16-jarige Yusuf Hawkins.

Het drama begon toen zich vorig jaar in de hoofdzakelijk door Italiaans Amerikanen bewoonde 'borough' Bensonhurst in New York zo'n 30 jongemannen verzamelden om de zwarte vrienden te zoeken van een jonge vrouw die in de buurt woonde. Deze vrouw, ex-vriendin van een van de jongemannen, had aangekondigd dat ze ook zwarten en Latijns-Amerikanen op haar 18e verjaardag wilde uitnodigen. Haar ex-vriend zei toen tegen zijn makkers dat de nieuwe vrienden van de vrouw hem in elkaar wilden slaan. De woedende jongemannen stuitten vervolgens op Yusuf Hawkins die met twee vrienden een in de krant geadverteerde tweedehands auto wilde bekijken. Er ontstond een achtervolging die eindigde met het doodschieten van Hawkins.

De zaak heeft een rol gespeeld bij de verkiezing van de eerste zwarte burgemeester van New York, David Dinkins. Deze heeft afgelopen weekeinde voor het eerst tot kalmte gemaand, toen ook andere rellen dreigden. Afro-Amerikanen hebben zeven maal gedemonstreerd in Bensonhurst. Een activistenleider, dominee Al Sharpton, had gewaarschuwd dat de stad zou worden 'afgebrand', als de jury de verdachten onschuldig zou verklaren. Een andere jury overlegt nog over de schuld van degene die de groep jongemannen bij elkaar haalde. De spanning waaraan de juryleden bloot stonden was groot. De advocaat van de veroordeelde Fama wil in hoger beroep gaan. 'De basis van de veroordeling is dat Joe Fama op straat was en niets meer dan dat', zei hij. Een zestal andere jongemannen uit de groep wordt nog berecht.

    • Maarten Huygen