Japanse koper van 'Gachet' verwerft ook 'Moulin de la Galette' Renoir

NEW YORK, 18 mei - Het schilderij Au Moulin de la Galette, dat gisteren voor ruim 156 miljoen gulden is geveild bij Sotheby's in New York, is het op een na duurste schilderij ter wereld. Twee dagen geleden bleek een Japanse handelaar, eveneens in New York, bereid om voor Vincent van Goghs Portret van dr. Gachet 165 miljoen gulden te betalen. Tot nu toe nam het schilderij De Irissen van Van Gogh de tweede plaats in.

Het doek van Renoir, een zonovergoten tuin met zich verpozende mensen en met acacia's, is vermoedelijk in het bezit gekomen van dezelfde Japanse firma die Van Goghs werk kocht. Toch bleven ook gisteren 24 van de 81 werken onverkocht. Andere gingen weg onder de prijs die het veilinghuis als indicatie in de catalogus had vermeld.

Renoir schilderde zijn Galette in 1876. Volgens deskundigen is het het beste doek dat hij ooit maakte. Het kwam op de veiling uit de nalatenschap van Betsey Cushing Whitney, weduwe van de tycoon John Hay Whitney. In Musee d'Orsay in Parijs hangt een grotere versie van hetzelfde schilderij.