Hogere premies ziekenhuizen door schadeclaims

EDE, 18 mei - De stijging van het aantal schadeclaims wegens medische fouten heeft forse premieverhogingen voor de ziekenhuizen nodig gemaakt. Schades tussen de vijf ton en twee eneenhalf miljoen gulden zijn de laatste jaren geen uitzondering meer. Dat zei mr. H. J. Touw, voorzitter van de Verzekeringsgroep Medische Aansprakelijkheidsrisico's (MAR), een herverzekeringspool van een aantal grote verzekeraars, gisteren in Ede op een symposium van de Nationale Ziekenhuisraad. Vooral de laatste jaren stijgt het aantal medische schadeclaims sterk. Volgens Touw zijn daarbij opvallend veel claims uit 'oude' jaren. Van de 611 claims in 1989 waren dat er 391, waaronder twee uit 1978 en twee uit 1979. De hoogte van een uitkering is afhankelijk van leeftijd en beroep van het slachtoffer. Volgens Touw zorgen vooral ambtenaren voor zeer hoge schadeuitkeringen doordat het ministerie van financien lonen en pensioenen in rekening brengt. De patient komt alleen in aanmerking voor schadevergoeding als sprake is van vermijdbare fouten.